Metro-portal.hr

objavljeno 24.05.2011. 22:47:00
IZLOŽBA

Tom&Tom u Mimari predstavljaju Božju mašinu (izvana)

Izložba fotografija Toma Gotovca koje je snimio Tomislav Čuveljak u Mimari je otvorena do 1. lipnja

Mimara
Mimara (Bruno Konjević/CROPIX)

U Muzeju "Mimari" otvorena je večeras izložba "Tom&Tom predstavljaju Božju mašinu (izvana)", na kojoj je predstavljena serija fotografija Tomislava Gotovca "Božja mašina", koju je snimio Tomislav Čuveljak 2002. Fotografije prikazuju dijelove Gotovčeva tijela, posebno istaknute specifičnim difuznim osvjetljenjem.

Zvonko Maković, autor predgovora izložbe, istaknuo je kako je "Gotovac na radikalan način izrazio svoju umjetničku strategiju: vlastito tijelo poistovjetio je s oblikovnom tvari. Odnosno, predstavio je svoje tijelo kao predmet, objekt čije se očito loše fizičko stanje na hladan, gotovo analitički način tek evidentira. U tom prikazu stanja tijela nema nikakve osjećajnosti, štoviše, osjećaj potpune podvojenosti tijela i svijesti o njemu stvara u promatrača osjećaj duboke nelagode".

Za razliku od Gotovčevih performansa u javnim prostorima ovdje je, ističe Maković, "akcija svedena na dijalog ostarjela, bolesna umjetnika, svjesna stanja vlastita tijela i fotografa Tomislava Čuveljka koji je svojom kamerom bilježio dio po dio tijela. Bilježio je ono na što je Gotovac prstom pokazivao. Čuveljak se koristio posebnim efektima koji su radikalizirali golotinju i fizičnost tijela". Maković također ističe kako je "Gotovac u Čuveljku pronašao upravo takva suradnika koji je svojim izražajnim sredstvima mogao izraziti sve umjetnikove namjere".

Izložba je otvorena do 1. lipnja.

24.05.2011. 22:47:00
http://metro-portal.hr/tom-and-tom-u-mimari-predstavljaju-bozju-masinu-izvana/59236/