Metro-portal.hr

objavljeno 17.03.2011. 10:54:00
VLASTI POTIČU ŠTEDNJU

Tokiju prijeti nestanak struje

Istočnom dijelu Japana prijeti veliki nestanak struje ako se potrošnja ne smanji, s obzirom da je proizvodnja smanjena zbog šteta na nuklearnim centralama uzrokovanih potresom

Fotografija vijesti

Zbog vala hladnoće koji danas vlada na istoku Japana, potrošnja struje je jako povećana, usprkos planiranim redukcijama, objasnio je Banri Kaieda pred novinarima.

Temperatura je znatno pala od srijede navečer u područjima koje opslužuje tvrtka Tokyo Electric Power (TEPCO) koja koristi nuklearna postrojenja Fukushime, u prekidu nakon katastrofe u petak. Ako tvrtke i građani ne učine sve što je moguće da smanje električnu potrošnju, Tokio bi se mogao naći u mraku u četvrtak navečer.

"Već jutros je potrošnja bila gotovo identična proizvodnji što znači da bi večeras i noćas, u trenutku kad se uobičajeno najviše troši struja, potrebe mogle znatno premašiti ponudu, i stvoriti nepredviđen prekid isporuke električne energijestruje velikog obujma", upozorio je on.

"Kako bi se izbjegla ta situacija zahtijevam od tvrtki kao i građana da sustavno gase sve električne aparate koji su nepotrebno upaljeni ili čije korištenje nije neophodno", rekao je ministar.

17.03.2011. 10:54:00
http://metro-portal.hr/tokiju-prijeti-nestanak-struje/56598/