Metro-portal.hr

objavljeno 14.05.2010. 20:16:35
DOBAR POSAO

Todorić najavio investiciju u Rusiji vrijednu 200 milijuna eura

Koncern Agrokor blizu je realizaciji velike investicije u Rusiji u mesni segment vrijedne 200 milijuna eura, najavio je danas predsjednik Agrokora Ivica Todorić

Fotografija vijesti

Riječ je o greenfield investiciji u mesnu industriju na lokaciji oko 200 kilometara od Moskve, jer se želimo što više približiti tom tržištu, kazao je Todorić koji je danas sudjelovao na prezentaciji posvećenoj konkurentnosti, a koja je održana u sklopu događanja na Poslovnom forumu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Prema njegovim riječima, financiranje te investicije je osigurano.

Predsjednik Agrokora najavio je kako bi se do kraja mjeseca mogao potpisati i ugovor o sindiciranom kreditu u iznosu od 150 milijuna eura kojim će se refinancirati kratkoročne obveze. Ti su ugovori gotovi i slijedeća bi dva tjedna to trebalo biti realizirano, rekao je Todorić dodajući kako je cilj zamijeniti kratkoročne obveze dugoročnim.

U sklopu Godišnje skupštine i Poslovnog foruma EBRD-a, uz prezentacije, panel diskusije, predstavljanja pojedinih država, predstavljeno je i nekoliko analiza banaka.

Tako je analiza UniCredit Grupe fokusirana na bankarstvo regije pokazala da srednja i istočna Europa pokazuje blage naznake gospodarskog oporavka, ali je situacija među zemljama vrlo različita.

Analitičari te banke očekuju kako će Hrvatska u ovoj godini zabilježiti pad BDP-a za 1 posto, a za slijedeću godinu prognoziraju rast od 1,3 posto.

Za regiju srednje i istočne Europe u kojoj je 17 zemalja očekuje se rast od 2,8 posto, te ubrzanje tijekom 2011. na 4,1 posto.

Analitičari UniCredit Grupe ističu i da je, iako je duboka recesija utjecala na rezultate bankarskog sustava u Hrvatskoj, on u 2010. ušao stabilan i visoko kapitaliziran.

Procjene je na konferenciji za novinare iznio i izvršni direktor Raiffeisen International-Bank holdinga Herbert Stepic koji smatra da će oporavak hrvatskog gospodarstva ove godine biti relativno spor, a rast BDP-a će teško ostati oko nule.

Kad je riječ o budućnosti regije, Raiffeisen i dalje ima jasnu strategiju, a Stepic ističe da snažno vjeruje u regiju te da će Raiffeisen i dalje rado pozajmljivati i spremna je i dalje podupirati gospodarstva zemalja regije. (hina/metro-portal)

14.05.2010. 20:16:35
http://metro-portal.hr/todoric-najavio-investiciju-u-rusiji-vrijednu-200-milijuna-eura/40054/