Metro-portal.hr

objavljeno 20.11.2009. 15:50:43
kako početi s odvikavanjem?

Tko vježba manje puši

Obična šetnja ili vožnja biciklom može smanjiti potrebu da se zapali cigareta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Nina Đurđević/CROPIX)

Pušenje i načini da ga se okanite uvijek su aktualna tema. Neki uspiju u namjeri da prestanu, drugi pak ne mogu ni zamisliti preživljavanje svakodnevnice bez dva tri dima - ili kutije.

No, psiholozi sa Sveučilišta Exeter žele da živite zdravo pa su se potrudili otkriti na koji način vam je najlakše početi s odvikavanjem. Oni tvrde da je za početak dovoljno umjereno vježbanje, odnosno tjelesna aktivnost. Zatražili su od 20 okorjelih pušača da na 15 sati prestanu pušiti. Zatim su im pokazali fotografije povezan s pušenjem ili sasvim neutralnim prikazima. Narednih 15 minuta su proveli ili sjedeći ili pedalirajući na sobnom biciklu.

Nakon toga opet su im pokazane fotografije. Istraživači su primijetili da su pušači koji su koristili bicikl proveli oko 11 posto manje vremena gledajući u fotografije od onih koji su samo sjedili. Istovremeno, bili su i manje zainteresirani da gledaju u fotografije s pušačkim motivima. Na taj način došli su do zaključka da se čak i najobičnijom laganom vježbom smanjuje želja za pušenjem i cigaretama.

Točnije, vježba blokira okidače koji potiču ljude da zapale - stres na primjer ili alkohol - a porast razine hormona u mozgu nakon tjelesne aktivnosti može dovesti do privremenog stanja euforije zbog kojeg se smanjuje želja za cigaretama. Ova studija samo je dodatna potvrda prethodnima koje su dokazale da obična šetnja ljude može odvratiti od posezanja za nikotinskim „užitkom". Pitamo se, vrijedi li isto i nakon seksa?

20.11.2009. 15:50:43
http://metro-portal.hr/tko-vjezba-manje-pusi/26910/