Metro-portal.hr

objavljeno 05.05.2011. 07:33:08
ENERGIJA

Tko troši najviše struje na Internetu?

Američka tvrtka Peer1 Hosting istražila je koje su stranice najveći potrošači energije na Internetu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Screenshot Peer1 Hosting)

Samo u SAD godišnje se potroši 100 milijardi kWh električne energije za održavanje internet stranica, što predstavlja 1,5% ukupne potrošnje. Nije neko iznenađenje da su prva dva mjesta zauzele najposjećenije stranice, Facebook i Google, treće je mjesto pripalo Microsoftu, a slijede Yahoo, eBay i AOL.

Ipak, u svjetlu cijena energije, data centri koji opslužuju internet gigante paze na učinkovitost potrošnje i trude se potrošnju svesti na najmanju moguću mjeru. No, kako se procjenjuje da na svijetu ima 1,5 milijarda ljudi online, potrošnja raste tempom od 10% godišnje.

Uštede potrošnje od 10% donijele bi, primjerice, dovoljno energije za mjesečnu potrošnju 6,4 milijuna kućanstava. Zašto su data centri uopće potrebni lako je razumljivo kada se pogledaju Facebookove fascinantne brojke: mjesečno se pregleda više od 690 milijuna stranica na Fejsu, preko 550 milijuna korisnika provede 700 milijuna minuta mjesečno na najvećoj socijalnoj mreži, a više od milijun stranica na svijetu uvelo je neke od Facebookovih gadgeta na svoje stranice.

Kako se svaki dan na Facebook digne 100 milijuna fotografija, podijeli se preko 30 milijardi članaka, samo logovi na serverima dnevno popune 25 terabajta, što je tisuću puta više od količine pošte koju dnevno podijeli američka pošta.

Facebook trenutno iznamljuje devet data centara koje plaća 50 milijuna dolara godišnje i planira izgraditi prvi vlastiti pogon u Oregonu, gdje će smjestiti dio od ukupno 60 tisuća servera koji drže Facebook na webu.

Sve to je potrebno da bi mi mogli svako jutro uz kavicu pogledati statuse frendova, fotke sa sinoćnjeg tuluma ili dogovoriti neko druženje, i iznosi 10,52% ukupne potrošnje na Internetu. Stoga, kad sljedeći put razmišljate o svom doprinosu očuvanju prirode, razmislite i o ovome.

Cijelu infografiku možete pogledati ovdje.

05.05.2011. 07:33:08
http://metro-portal.hr/tko-trosi-najvise-struje-na-internetu/58467/