Metro-portal.hr

objavljeno 08.12.2022. 18:54:00
BRAVO

Tko su najbolji poslodavci

Odabrali zaposlenici: Najbolji poslodavci u Hrvatskoj su Infinum, Q agency i The Productive Company

Infinum je najbolji
Infinum je najbolji (Arhiva)

Na svečanoj dodjeli nagrada 'Najbolji poslodavac', u sklopu konferencije Udruge U4HR i Lidera: „5D ORGANIZACIJA: Održiva tvrtka, HR i zaposlenici u ESG okruženju" MojPosao dodijelio je nagrade poslodavcima koji su ostvarili najviše ocjene u Istraživanju zadovoljstva zaposlenika.

Riječ je o anonimnom istraživanju, čiji sudionici su tvrtke koje samovoljno prijave svoje sudjelovanje, a ocjenu zadovoljstva daju zaposlenici te iste tvrtke i kojeg MojPosao provodi s ciljem utvrđivanja u kojim je tvrtkama trenutno najbolje raditi u Hrvatskoj.

Tvrtke koje ostvare najbolji rezultat proglašavaju se Najboljim poslodavcima.

Najbolji poslodavci su Infinum, Q agency i The Productive Company

Najbolji poslodavci u 2022. u kategoriji velikih tvrtki su:

1.     Infinum

2.     Rimac Technology

3.     ZUBAK GRUPA

U kategoriji srednji tvrtki najbolji poslodavci su:

1.     Q agency

2.     Ars Futura

3.     Porsche Digital Croatia

Najbolji poslodavci u kategoriji malih tvrtki za 2022. godinu su:

1.     The Productive Company

2.     Kodilion

3.     Netgen

Također, sve tvrtke koje prvi put sudjeluju u Istraživanju ulaze u konkurenciju za priznanje Best new entry - najbolje plasirana nova tvrtka, a ovogodišnji dobitnik je tvrtka Kodilion.

Gledano po industrijama, u djelatnosti Informacijskih tehnologija najbolji rezultat ostvarila je tvrtka Q agency, u proizvodnji Rimac Technology, dok je u djelatnosti trgovine najbolji rezultat ostvarila tvrtka Logista.

Posvećenost poslu i izazovnost radnih zadataka posebno su na cijeni

Ove godine je u istraživanju zadovoljstva zaposlenika sudjelovalo 67 tvrtki (43% srednjih, 36% malih, 14% velikih i 7% mikro tvrtki), a svoje odgovore je ponudilo 6.700 zaposlenika (od preko 8.500 zaposlenih u tvrtkama sudionicama).

Ukupna ocjena svih tvrtki koje su ove godine sudjelovale u istraživanju je 3,35 (od mogućih 4).

Ispitanici su najbolje ocjene i ove godine dali u kategorijama: Radni uvjeti i Izazovnost radnih zadataka, dok su najlošije ocijenjene kategorije Uključenost u donošenje odluka i Organizacija rada.

Od ove godine pitanja obuhvaćaju i kategoriju Podrška nadređenog i dok je za očekivati da će ispitanici biti najkritičniji upravo prema nadređenom, to ipak nije slučaj.

Ono što najbolje poslodavce razlikuje od ostalih upravo su kategorije, Uključenost u donošenje odluka i Osobni rast i razvoj. U tim kategorijama zadovoljstva najveće su razlike najboljih poslodavaca i ostalih tvrtki.

Angažiranost i lojalnost

Istraživanjem se mjeri i angažiranost zaposlenika, odnosno njihova motivacija da dodatno doprinose razvoju i rastu tvrtke u kojoj rade. Ovogodišnji rezultati pokazuju da je angažirano 45% zaposlenika, dok 53% djelatnika nije angažirano. Nemotivirano je svega 2% zaposlenika. U tvrtkama dobitnicima postotak angažiranih zaposlenika iznosi visokih 84%.

Istraživanjem se mjeri i eNPS - Employee Net Promoter Score (eNPS), definiran kao koncept koji je izgrađen oko Net Promoter Score (NPS) radi mjerenja lojalnosti zaposlenika.

To je metoda kojom mjerimo koliko su zaposlenici voljni preporučiti svoje radno mjesto/tvrtku svojoj obitelji ili prijateljima. Moguća eNPS ocjena kreće se od - 100 do +100. Prosjek tvrtki u istraživanju iznosi + 46 bodova, s tim da je prosjek eNPS bodova tvrtki dobitnica +86.

O Istraživanju zadovoljstva zaposlenika

Upitnik Pulser alata za istraživanje zadovoljstva zaposlenika sastoji se od 65 ključnih tvrdnji iz devet područja zadovoljstva zaposlenika. To su: Izazovnost radnih zadataka, Podrška nadređenog, Organizacija rada, Radni uvjeti, ​Osobni rast i razvoj, ​Uključenost u donošenje odluka, Posvećenost poslu, ​Međuljudski odnosi te Komunikacija u tvrtki.

Kroz posljednje četiri kategorije mjeri se angažiranost zaposlenika, koja se prikazuje kao postotak angažiranih, neangažiranih te nemotiviranih zaposlenika. 

08.12.2022. 18:54:00
http://metro-portal.hr/tko-su-najbolji-poslodavci/140329/