Metro-portal.hr

objavljeno 17.09.2018. 08:01:50
ANALIZA

Tko stoji iza desničarskih marševa?

Nakon skupova desničarskih ekstremističkih skupina u Chemnitzu i Köthenu počinju prvi pravni postupci protiv sudionika osumnjičenih za kršenje zakona. Tko su osobe koje stoje iza tzv. komemorativnih marševa

Ultradesnica jača i buja...
Ultradesnica jača i buja... (Arhiva)

„To je jednostavno skupina ograničenih, glupih desničarskih ekstremista i točka." Tako je ministar unutarnjih poslova Saske-Anhalta Holger Stahlknecht nazvao akcije koje su organizatori u Chemnitz-u i Köthenu opisali kao „komemorativni marševi". Tamo, istakao je on, desničarske udruge koriste smrt dvojice Nijemaca, za koju su navodno krive izbjeglice, kao izgovor za svoje propagandne akcije. U Chemnitzu je tada trebalo doći do lova na građane čija vanjština odaje njihovo migrantsko porijeklo.

Tajne službe štedljive s informacijama

U Njemačkoj su Savezni ured za zaštitu ustavnog poretka, kao i zemaljski uredi ove službe, koja je i jedna forma unutarnje tajne službe,  odgovorni za istragu i nadzor nad osobama koje pripremaju ili provode kaznena djela protiv osnovnih  prava. Međutim, iz nadležnih službi još nema pojedinosti o prosvjednim „komemorativnim" marševima i osobama koje su u njima sudjelovale. Ured za zaštitu ustavnog poretka  u Saskoj-Anhaltu je na upit Deutsche Wellea odgovorio: "Mi principijelno ne odgovaramo na pitanja o pojedincima". Od Ureda za zaštitu ustavnog poretka ove savezne pokrajine može se saznati tek da je u toku proces identificiranja osoba i organizacija koje su se tu pojavile i onoga što ih povezuje, kao i utvrđivanje jesu li neke osobe imale ulogu vođa. Istraga se nastavlja, stoji još u odgovoru. Kada se može očekivati priopćenje za javnost, ostaje nejasno. Za informacije o osobama koje su sudjelovale u tim  marševima, pored onoga što je objavljeno u medijima, ostaju samo drugi izvori informacija.

Nevladine organizacije nadziru desne ekstremiste

"Mi fotografiramo te događaje", objašnjava Tim Schulz iz organizacije "Endstation Rechts" („Posljednja stanica - desno"). On smatra da njegove fotografije predstavljaju temelj za podatke koji neke sudionike terete za širenje mržnje. Da su njihova opažanja pouzdana smatraju Miro Dittrich i njegova kolegica Zamira Alshater iz Zaklade „Amadeu-Antonio". Svi oni su uključeni u nadzor aktivnosti desničarskih populista na društvenim mrežama, ali i na na licu mjesta, što provode fotografiranjem i video snimcima. To su radili i u Chemnitzu i u Köthenu.

Organizacija "Endstation Rechts" predstavlja informativni portal o aktivnostima desničarskih ekstremista. Ovu instituciju su 2006. godine osnovali Mladi socijalisti iz Socijaldemokratske stranke Njemačke(SPD). Zaklada „Amadeu-Antonio" od 1998. godine djeluje u smjeru jačanja demokratskog civilnog društva i borbe protiv rasizma. Zaklada je dobila ime po tamnoputom mladiću kojeg su ubili desničarski ekstremisti. Sredstva za djelovanje prikupljaju se jednakim dijelom iz privatnih donacija i iz državnih fondova.

Osobe iz desničarskog miljea

Obje organizacije se slažu da su sudionici i organizatori prvog „komemorativnog marša" došli uglavnom iz krugova desničarskih huligana i desničara i nasilno nastrojene sportske scene. U naredne marševe uključile su se osobe iz tog miljea: neonacisti, pristaše i članovi Alternative za Njemačku (AfD), Nacionaldemokratska stranka Njemačke (NPD), Republikanci, Pegida (Patrioti protiv islamizacije Zapada), "Die Rechte" („Desničari") iz Dortmunda, predstavnici stranke „Der Dritte Weg" ("Treći put") i tzv. "Identitarnog pokreta".

Naime, Tim Schulz (Endstation Rechts) te Miro Dittrich i Zamira Alshater (Amadeu Antonio) slažu se su oko konkretnih imena ljudi koji su se organizirali putem društvenih mreža i kao takozvani "mobilizatori", bili "sudionici okupljanja" ili "sljedbenici". Evo samo nekoliko primjera:

Mračne perspektive

Dieter Riefling. Ovaj 50-togodišnjak  je putem #Chemnitz na Twitteru posvuda pozivao na "komemorativni marš" kroz Köthen, da se "bijes naroda iznose na ulici". Riefling je klasificiran kao neonacist. On dolazi iz Donje Saske i odlično je povezan unutar scene "slobodnih udruga". Pripadao je sada zabranjenoj organizaciji "FAP". Posjećivao mnoga organizirana okupljanja desnih ekstremista širom zemlje.

Tommy Frenck. On je u svom pozivu na „komemorativni marš" putem Twittera istakao "ne budite samo promatrači ". Ovaj kuhar dolazi iz Tirinške i obnašao je visoke funkcije u NPD-u. Na lokalnim izborima u Tirinškoj je  2014. izabran u Okružno vijeće. U njegovom restoranu su se navodno održavala okupljanja članova "Slobodnog bratstva". Za rođendan Adolfa Hitlera prodavao je "Führerove šnicle", a pri tome se i fotografirao u odgovarajućoj majici.

Martin Kohlmann. On je sudjelovao i na prvim okupljanjima kao govornik i vođa udruge birača "Pro Chemnitz", osnovanog 2009. godine. Od 2014, je udruga zastupljena u Gradskom vijeću Chemnitza i ona se, između ostalog, zalagala da se Nijemci i izbjeglice u javnom kupalištima ne kupaju u isto vrijeme, nego odvojeno. Kao odvjetnik, Kohlmann je zastupao i klijente sa desničarske scene.

David Köckert. "Našu tugu ćemo pretočiti u bijes", rekao je on u svom obraćanju tijekom jednog komemorativni marš, potaknut uzvicima drugih sudionika, poput "Mi smo narod". Nisu mu strane ni formulacije kao što su "oko za oko, zub za zub". Na Köckertovu licu je crno sunce, koje je simbol i zamjena za svastiku. Köckert je angažiran u Pegidinom ogranku  "Thügida", bio je član NPD-a i htio je pristupiti Republikancima.

Prvi čovjek Ureda za zaštitu ustavnog poretka Sachsen- Anhalta Jochen Hollman i suradnici organizacije "Endstation Rechts" i zaklade "Amadeu Antonio ", za DW su izjavili kako su vrlo zabrinuti zbog najnovijih događanja. "Iznenada su se obični građani našli pored desničarskih ekstremista i nisu imali nikakvih problema s tim", ističe Alshater. "Uslijed nedostatka odmaka od desničarskih ekstremista taj trend bi se mogao nastaviti. Isticanje prednosti demokracije sada više nije samo zadatak državnih institucija, nego i svih građana", zaključuje Hollmann.

Piše: Andreas Furmann/DW
17.09.2018. 08:01:50
http://metro-portal.hr/tko-stoji-iza-desnicarskih-marseva/114390/