Metro-portal.hr

objavljeno 16.02.2013. 10:23:00
GLAZBA

Tko rano započne svirati instrument, bit će pametniji u životu

Glazbena škola često postaje izvor frustracija za roditelje, no više je nego dobro dijete rano upisati na neki instrument

Upišite dijete na neki instrument
Upišite dijete na neki instrument (Deviantart)

Glazbena škola razvija talent koji je djeci urođen, no istovremeno postaju i inteligentnija, stvarajući dugoročne pozitivne promjene na mozgu, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Concordian u Montrealu.

Naime, kada djeca počnu svirati neki instrument između šeste i osme godine, motoričke im se vještine puno brže razvijaju, kao i dio mozga koji je zadužen za planiranje i izvršavanje kretnji. 

Takva koordinacija koju iziskuje sviranje instrumenta ima blagotvoran utjecaj na povezanost između ruku i audio i videostimulansa, ubrzavajući sazrijevanje veza u mozgu između osjetilnih i motoričkih regija, što predstavlja sjajnu osnovu za nadgradnju novih vještina.

Testiranje je izvršeno na muzičarima, od kojih su jedni počeli svirati ranije, a drugi kasnije, i rezultati su pokazali da su oni koji su počeli svirati prije sedme godine uvijek imali točniji i precizniji osjećaj za vrijeme i trenutak od ostalih. 

Uz to, promjene na mozgu koje su snimljene kod muzičara koji su rano počeli svirati instrument bile su jedinstvene, tj. nisu se dogodile kod onih koji su počeli svirati kasnije, što znači da se promjene dogode u tom razdoblju ili nikada.

Stoga, dok su još glazbene škole ovako jeftine i pristupačne, za razliku od onih u EU, upišite dijete i začepite uši na početku ako treba, to će mu donijeti mnoge koristi u životu. 

16.02.2013. 10:23:00
http://metro-portal.hr/tko-rano-zapocne-svirati-instrument-bit-ce-pametniji-u-zivotu/76521/