Metro-portal.hr

objavljeno 21.01.2014. 14:47:00
SPAŠAVANJE MR. BANKSA

Tko još mari za Mary Poppins?

Da je Tom Hanks kojim slučajem preživio spašavanje vojnika Ryana, spašavanje gospodina Banksa zasigurno bi ga dotuklo

Kako je spašen gospodin Banks
Kako je spašen gospodin Banks (Arhiva)

Priča o nastanku klasičnog Disneyjevog filma „Mary Poppins" svakako spada među zabavnije priče o nastanku nekog filma: da je Tom Hanks kojim slučajem preživio spašavanje vojnika Ryana, spašavanje gospodina Banksa zasigurno bi ga dotuklo. Jer ovdje igra glavom i brčićima Walta Disneyja koji se upustio u poduhvat suradnje s autoricom knjige „Mary Poppins", gospođom P.L. Travers (Emma Thompson), australskom usidjelicom s engleskom adresom i alergijom na svu tu šarenu Disneyjevu menažeriju, o svjetonazoru i kiču da i ne govorimo.

Ipak, pritisnuta financijskim problemima, nakon 20 godina snubljenja, pristaje doći u Hollywood i, s Disneyjevom garancijom da ima pravo odobriti svaki element scenarija, pokuša surađivati u pripremi filma. No, tu će suradnju vrlo brzo požaliti baš svi, ne samo Disney i Traversova, već i scenarist Don DaGradi te skladatelji braća Sherman. Traversova će imati primjedbe na gotovo sve, na ideju da film bude mjuzikl, na animirane sekvence, na izbor Dicka Van Dykea za glavnu ulogu, na pravopis, songove, pa čak i na crvenu boju.

Scenaristice Kelly Marcel i Sue Smith te redatelj John Lee Hancock film su koncipirali kroz paralelno pripovjedanje o nadmetanju Disneyja i Traversove, ali i kroz priču koja bi treba dati uvid u pravo značenje Mary Poppins. Naravno, kako to već obično biva, ključ je u traumama iz autoričinog djetinjstva i njezinom odnosu s nježnim ali alkoholu previše sklonim ocem (Colin Farrell).

Taj je dio filma napravljen korektno, iako ne i osobito inspirativno, ali ključ za gledateljev konačni sud o filmu „Kako je spašen gospodin Banks" ipak je u centralnom dijelu filma koji se odigrava u Burbanku i Disneylandu. Iako duel Disneyja i Traversove nije bez šarma, ipak niti jedno od njih dvoje ne osvaja naprečac, ona je nadrkana bez razloga, a on slatkorječiv bez pokrića i teško je tu zauzeti stranu. Film se korektno drži onih najvažnijih povijesnih činjenica, no gledatelj će teško boraviti da gleda Disneyev film o nastanku jednog drugog Disneyjevog filma u kojemu glavnu ulogu ima Walt Disney.

Cijelu recenziju filma „Kako je spašen gospodin Banks" možete pročitati na filmskom portalu Nemilosrdni gadovi.

21.01.2014. 14:47:00
http://metro-portal.hr/tko-jos-mari-za-mary-poppins/82824/