Metro-portal.hr

objavljeno 12.04.2013. 08:10:00
DINASTIJA

Tko je tko u Sjevernoj Koreji

Kim Jong-un je neočekivano postao novi vođa, a tko su zapravo ljudi koji ga okružuju

Tko spada u političku elitu Sj. Koreje
Tko spada u političku elitu Sj. Koreje (Arhiva)

Kim Jong-un na vlasti je od prosinca 2011., a BBC javlja kako je o toj zatvorenoj zemlji malo toga poznato, ali stručnjaci za Sjevernu Koreju navode sljedeću nekolicinu kao one koji vode zemlju.

Kim Kyong-hui i Chang Song-taek

Kim Kyong-hui mlađa je sestra Kima Jong-ila, pokojnoga oca Kima Jong-una. Ona je s mužem Changom Song-taekom već četiri desetljeća pri vrhu sjevrnokorejske vlasti i ima nekoliko dužnosti u vladi. Vjeruje se da su njih dvoje u šezdesetima. Kad je neiskusni Kim Jong-un u 2011. došao na čelo države, smatralo se da su mu oni mentori. Nedavno su prikazani uz njega kad je objavio da će zadržati nuklearno oružje, kao "životno bogatstvo te zemlje".

Analitičari kažu kako je Chang Song-taek, blizak prijatelj Kima Jong-ila, počeo napredovati još sedamdesetih, ali je u 2004. najednom nestao iz politike i vjerovalo se da je uhićen i poslan na političku "reedukaciju". Kad se ponovno pojavio dvije godine poslije, bio je uvijek uz Kima, član je politbiroa, a južnokorejska novinska agencija Yonhap opisala ga je u lipnju 2010. kao "zaštitnika Kima Jong-una" te stvarnim vladarem iz sjene.

Gđa Kim bila je nekad ministrica lake industrije i članica politbiroa. Iz politike je nestala kad i muž, i ponovno se s njime i vratila 2008. Dvije godine poslije postala je generalica s četiri zvjezdice.

Tijekom razdoblja političke nemilosti njihova je kći umrla u Francuskoj, a vjeruje se da se ubila jer joj roditelji nisu dopustili da se uda za dečka kojega je izabrala.

Hyon Yong-chol

Hyong Yong-chol postavljen je na mjesto vicemaršala Sjevernokorejske narodne armije 17. srpnja 2012. Agencija KCNA poslije je potvrdila i da je on šef glavnoga stožera vojske. O njemu se malo zna, ali vjeruje se da je general i član centralnog komiteta komunističke partije. U prosincu 2011. bio je u odboru za pogreb Kima Jong-ila, što je jasan znak da je veoma utjecajan.

Choe Ryong-hae

Analitičari smatraju da je Choe Ryong-hae uz Changa najzaslužniji za imidž mladoga Kima kao vojnoga vođe. Choe je odavno blizak obitelji Kim i nosi cijeli niz titula, direktor je politbiroa sjevernkorejske vojske i potpredsjednik središnje vojne komisije sjevernokorejske radničke partije. Iako je visokorangirani vojnik, rijetko ga viđaju u uniformi, a nagađa se da je njegov brzi uspon uzrok pada u nemilost vodećega vojnog zapovjednika Rija Yong-hoa.

Choe Yong-rim

On je stariji sjevernokorejski dužnosnik, a agencija Yonhap opisuje ga kao "dugogodišnju osobu od povjerenja pokojnoga vođe Kima Il-sunga", djeda današnjega Kima. Choe je uspio ostati u milosti obojice nasljednika Kima Il-sunga. Dvaput je bio zamjenik premijera pod Kimom Il-sungom, a 2010. zamijenio je Kima Jong-ila na mjestu premijera. Sjevernkorejski čelnici oduvijek se rado slikaju u tvornicama i na poljoprivrednim imanjima, a zadnjih se mjeseci Choe redovito pokazuje upravo u takvim posjetima, što je znak da je utjecajan i osoba od povjerenja.

Kim Yong-nam

Predsjednik je prezidija vrhovne narodne skupštine, najvišeg političkog tijela u zemlji i on je zapravo šef države, ali taj položaj u Sjevernoj Koreji u praksi ne postoji.

Kimu Yong-namu 85 je godina i službeno je zadužen za vanjske poslove te je bio na nekoliko putovanja u inozemstvo, pa i na pekinške Olimpijske igre 2008.

Analitičar Sjeverne Koreje Aidan Foster-Carters kaže za BBC da su takva putovanja dokaz kako Kim Yong-nam neki utjecaj ima te da ga režim sluša, ali da se njega bolje može opisati kao osobu koja će preživjeti svaku promjenu, nego kao nekoga tko u rukama ima moć.

12.04.2013. 08:10:00
http://metro-portal.hr/tko-je-tko-u-sjevernoj-koreji/77512/