Metro-portal.hr

objavljeno 13.03.2013. 22:09:00
BIOGRAFIJA

Tko je Jorge Mario Bergoglio, papa Franjo

Jednostavan, samozatajan, skroman i konzervativan papa možda može vratiti Crkvu korijenima

Papa Franjo I
Papa Franjo I (Twitter)

Jorge Mario Bergoglio, nadbiskup Buenos Airesa rođen je u Buenos Airesu 17. prosinca 1936. godine kao jedno od petero djece talijanskog imigranta, radnika na željeznici Maria Jose Bergoglia i njegove supruge Regine Marie Sivori.

Zanimljivost iz mladih dana novoga pape je da je prvo magistrirao kemiju, a nakon toga se pridružio Družbi Isusovoj i započeo teološke studije. Relativno brz uspon u hijerarhiji kako isusovačkog reda tako i Katoličke crkve navodno duguje svojoj posvećenosti radu sa siromašnima i ugledu koji je stjecao kao svećenik.

Već je napisano da je novi papa izuzetno skroman i da mu odabrano ime Franjo izuzetno dobro pristaje, jer u Vatikanu ne živi u biskupskim palačama nego u skromnom stančiću, iz kojeg na posao ide pješke ili autobusom, a obroke sprema sam.

U konklavama je bio i 2005. godine kada je izabran Benedikt XVI, a kuloari već godinama tvrde da je bio u mrtvoj utrci s Ratzingerom.

Najveći dio svoje karijere papa Franjo I proveo je u Argentini, modernizirajući Katoličku crkvu u toj ogromnoj zemlji koja je bila na glasu kao jedna od najkonzervativnijih u Latinskoj Americi. 

Ipak, njegov je svjetonazor vrlo konzervativan, pa unatoč svom utjecaju nije uspio u snažnoj kampanji koju je vodio protiv legalizacije istospolnih brakova, promocije umjetne oplodnje i kontracepcije. 

Kao svaki Argentinac, voli nogomet, a klub za koji navija je San Lorenzo, čije igrače inače zovu "sveci". Osim toga, vrijedi znati da mu je zbog infekcije u mladosti izvađeno jedano plućno krilo, pa se kreće malo usporeno.

Prošle je godine, možda i osjećajući da stiže njegovo vrijeme, javno kritizirao crkvene dužnosnike zbog licemjerja, podsjećajući ih da je Isus blagovao s prostitutkama i liječio gubavce i zamjerajući što ne žele krstiti djecu samohranih majki. Najveću gestu napravio je 2001. godine kad je posjetio jednu bolnicu i tamo prao i ljubio noge dvanaestorici pacijenata oboljelih od AIDS-a.

Kritičari mu spočitavaju da se nije suprotstavljao vojnoj hunti u Argentini, no ipak je dospio na Petrovo mjesto kao prvi papa iz Latinske Amerike i prvi papa isusovac. 

Ovakav papa mogao bi vratiti narod u crkve, jer je jedan od njegovih suradnika nekoliko puta izjavljivao da mu je cilj poslati 400 tisuća svećenika na ulice da obraćaju ljude i vraćaju ih crkvi. 

Hoće li se, za razliku od Ivana Pavla I, uspjeti odhrvati moćnoj vatikanskoj Kuriji, pokazat će vrijeme, no nema sumnje da će pokušati napraviti neke radikalne promjene.

13.03.2013. 22:09:00
http://metro-portal.hr/tko-je-jorge-mario-bergoglio-papa-franjo-i/77023/