Metro-portal.hr

objavljeno 04.01.2010. 19:17:55
SOFTVER SA SELA

Tko je genij koji je izmislio Google Chrome?

Danac Lars Bak ne živi u Silicijskoj dolini kao njegovi kolege iz Googlea - novi pretraživač stvorio je u renoviranoj staji!

(Maggie Samways/MWN)

U prosincu 2009. godine Googleov Chrome je pretekao Safari i postao treći najpopularniji pretraživač. No, Chrome nije stvoren u poznatom Googleplexu - oživio je u jednoj staji u Danskoj.

Rad na Chromeu započeo je prije tri godine kad je pretraživački gigant zaposlio Larsa Baka, danskog softverskog genija. No, Bak se nije htio preseliti natrag u Silicijsku dolinu, njegov bivši dom.

''U Silicijkoj dolini možete doručkovati sa svemirskim znanstvenicima. Ali moja supruga i ja htjeli smo da naše kćeri odrastu kao Dankinje'', kaže Bak za Metro.

Google je, što je bio vrlo neuobičajen potez, dopustio Baku da radi od kuće. A tamo nema bilo kakv ured: živi na 150 godina staroj farmi u okolici grada Aarhusa.

''Nakon što sam se s obitelji uselio, obnovili smo staje kako bismo ih mogli iskoristiti'', objašnjava Bak. ''Kad smo s tim završili, imao sam oko 100 kvadratnih metara kućnog ureda s debelim zidovima i visokim stropom. Ideja je bila da to bude pravo gnijezdo za ideje. Imali smo prve ideje u tom uredu.

U toj istoj preuređenoj staji Bak je izumio Chrome, pretraživač koji je 56 puta brži od svojih konkurenata.

''Softver je tehnička stvar, a ako vas nešto ne prekida cijelo vrijeme to vam pomaže. Dakle, sve je u fokusu. Ovo je savršeno mjesto za stvaranje tehnologija od nule'', objašnjava Bak.

Bakova farma ipak nije potpuno izolirana: biciklom može do Aarhusa, drugog najvećeg grada u Danskoj. Budući da njegov tim raste, nedavno je Bak morao unajmiti uredski prostor na Sveučilištu Aarhus.

''Aarhus ipak nije Silicijska dolina. Ovdje nema prekidanja, nema sastanaka i nema posjetitelja. Živjeti ovdje na selu svakako je dobro s tog stajališta'', kaže Bak.

Novinarka Metro World Newsa postavila mu je i nekoliko kratkih pitanja o Chromeu:

Zašto je Chrome toliko brz?

Jedan dio tipičnog pretraživača zamijenili smo potpuno novim softverom. Zovemo ga V8 jer je to motor ispod kroma. (V8 je motor koji se koristi za sportske automobile i avione.)

Zašto nam je trebao još jedan pretraživač?

Ponekad razvoj stagnira i trebate novog igrača kako biste ga opet pokrenuli. Otkad smo lansirali Chrome, i drugi pretraživači su postali brži. Još jedna prednost Chromea su neovisni tabulatori. Ako web stranica uzrokuje krah jednog tabulatora, drugi tabulatori ne krahiraju. A ako tabulator napadnu hakeri, problem se ne širi i na ostatak računala.

Što će pretraživači sve moći napraviti u budućnosti?

Ljudi većinu vremena za računalom provode na internetu. Pretraživači već imaju puno mogućnosti, kao što je, na primjer, obrada riječi ili proračunske tablice, ali u budućnosti će moći i mnogo više. Odlična stvar je da više nećete morati raditi kopije. Offline korištenje je još uvijek problem, ali i to ćemo riješiti. Na svom kućnom računalu ja više, primjerice, nemam niti jedan dio softvera.

Piše: Elisabeth Braw/Metro World News
04.01.2010. 19:17:55
http://metro-portal.hr/tko-je-genij-koji-je-izmislio-google-chrome/29979/