Metro-portal.hr

objavljeno 20.04.2013. 03:40:00
MREŽA

Tko je Džohar Tsarnaev, osumnjičeni za napad u Bostonu

Izgleda da je još jedan mirni dečko iz susjedstva pao pod utjecaj propagande

Išao je u istu školu kao i Ben Affleck
Išao je u istu školu kao i Ben Affleck (FBI)

Džohar Tsarnaev, osumnjičenik za napade eksplozivom u Bostonu, posjećivao je internetske stranice islamističkih skupina i druge koje pozivaju na neovisnost Čečenije, pišu mediji u petak na temelju njegova profila objavljenog na društvenoj mreže na ruskom jeziku.

Brojni komentari na ruskom i engleskom jeziku osvanuli su na Tsarnaevoj stranici na mreži VK u petak nakon što je identificiran kao osumnjičenik za postavljanje eksploziva na bostonskom maratonu.

Američka policija počela je masovni lov na 19-godišnjeg Tsarnaeva pošto je sinoć ubijen njegov stariji brat. Na stranici Džohar Tsarnaev piše da je 2011. završio Cambridge Rindge and Latin School, javnu školu u Cambridgeu u Massachusettsu, koju su među ostalim pohađali i slavni glumci Matt Damon i Ben Affleck, te NBA košarkaš Patrick Ewing. Osnovnu školu Tsarnaev je pohađao u Mahačkali, glavnome gradu Dagestana, ruske pokrajine koja graniči s Čečenijom.

No njegov ujak Ruslan Tsarni kazao je za CNN da su braća odrasla u Kirgistanu i da su u Sjedinjene Države došla prije osam godina, piše agencija AFP.

Džohar Tsarnaev na svojem profilu poručuje da govori engleski, ruski i čečenski, da je 'islam' njegov svjetonazor, a prioriteti 'karijera i novac'.

Postavio je linkove na videosnimke boraca u sirijskome građanskom ratu te na islamske internetske stranice s naslovima kao 'Selam, narode, islam je moja vjera' i 'Nema Boga do Alaha'.

Povezan je sa stranicama koje pozivaju na neovisnost Čečenije koja je 90-ih godina izgubila dva rata za otcjepljenje od Rusije.

Džohar Tsarnaev pokazao je da ima smisla za humor jer je postavio vic kojim se šali na račun pripadnika manjine s južnog Kavkaza gdje dva desetljeća traju nemiri u ruskim republikama s muslimanskim življem, Čečeniji, Dagestanu te Ingušetiji.

'Voze se Čečenac, Ingušetijac i Dagestanac. Pitanje glasi: Tko je za volanom?, pita Tsarnaev i odgovora "Policija'.

Strip u slikama prikazuje njegova brata Tamerlana kako trenira boks uz podnaslov "Boksat ću za putovnicu".

Tamerlan Tsarnaev je predstavljen kao student na sveučilištu Bunker Hill College u Bostonu koji je želio postati inženjer no prekinuo je studije kako bi trenirao za boksačko prvenstvo National Golden Gloves.

Trenirao je u klubu Wai Kru Mixed Martial Arts i vozio Mercedes. Otkrio je i da bi radije na Olimpijskim igrama branio boje Sjedinjenih Država nego Rusije, osim naravno Čečenije ako bi bila neovisna.

Tamerlan Tsarnaev nije se družio s Amerikancima, otkriva njegov profil. 'Nemam nijednog američkog prijatelja. Ne razumijem ih', piše.

Džoharov kolega iz srednje škole, Eric Mecado, ispričao je za CNN u petak da Dzhokhar 'nikada nije pokazao ni najmanji znak zloće koji bi mogao upućivati da bi bio sposoban počiniti tako nešto'.

20.04.2013. 03:40:00
http://metro-portal.hr/tko-je-dzohar-tsarnaev-osumnjiceni-za-napad-u-bostonu/77673/