Metro-portal.hr

objavljeno 30.04.2013. 13:17:00
PLUS DUKANU

Tko doručkuje jaja, kasnije manje jede

Za doručak je bolje jesti bjelančevnine nego ugljikohidrate ukoliko želite smršaviti

Jaja su idealan doručak
Jaja su idealan doručak (Arhiva)

Najnovije istraživanje objavljeno u stručnom časopisu "Nutrition Research" pokazalo je da je izuzetno bitno da prvi jutarnji obrok bude bogat bjelančevinama. Najbolja su jaja za koja je dokazano da smanjuju osećaj gladi i potrošnju kalorija tijkom dana. Istraživači su otkrili da muškarci koji dan počnu jajima za doručak troše značajno manje kalorija kad im se ponudi da za ručak jedu koliko žele, za razliku od muškaraca koji za doručak pojedu obrok iste energetske vrijednosti u obliku peciva bogatim ugljikohidratima,

Ispitivanje razlika između dva prosječna američka doručka provela je dr. Maria Luz Fernandez sa Sveučilišta u Connecticutu koja je objasnila  da "doručak bogat bjelančevinama pomaže u kontroli osjećaja gladi". 

Dodala je da postoji sve veći broj dokaza koji pokazuju koliko su za zdravlje važni visoko vrijedne bjelančevine, a posebno je istakla koliko je važno da one budu sastavni dio doručka. 

Ranija su istraživanja pokazala da pretile osobe koje su na dijeti gube 65 posto više težine i osjećaju da imaju više energije ako za doručak umesto peciva pojedu jaja.

30.04.2013. 13:17:00
http://metro-portal.hr/tko-doruckuje-jaja-kasnije-manje-jede/77872/