Metro-portal.hr

objavljeno 28.08.2013. 15:12:00
ŠPIJUNAŽA

Tko će profitirati od špijunskog skandala?

Nakon što je postalo jasno da su velike američke internetske kompanije surađivale s tajnom službom NSA, porasla je potražnja za zaštitom osobnih podataka korisnika

Može li se bolje zarađivati na boljoj sigurnosti
Može li se bolje zarađivati na boljoj sigurnosti (Arhiva)

Posteo je jedna mala njemačka obiteljska tvrtka. Firma iz Berlina nudi sigurnu, zaštićenu komunikaciju e-mailom. Samo u proteklom tjednu, korisnici su registrirali oko 2.000 novih poštanskih sandučića kod Berlinčana. Otkako je na svjetlo dana izbio skandal oko špijunaže, udvostručio se broj e-mail adresa kojima upravlja Posteo - na oko 20 tisuća komada.

Optimizam cloud branše

Posteov elektronski sandučić košta od jednog eura naviše. Korisnici za uloženi novac dobiju kodiranu SSL-vezu s dva gigabajta memorijskog prostora i to - potpuno anonimno. Vlasnici accounta ne moraju odavati nikakve osobne podatke, a ne "bombardira" ih se ni reklamama. Čak je i plaćanje usluge anonimno.

Projekt postoji već četiri godine, priča utemeljitelj i šef firme Patrik Löhr za DW. Izvorno primarni cilj nije bila zaštita od "njuškanja" tajnih službi, Löhr je klijentima koji nisu željeli da se trguje njihivom podacima htio ponuditi alternativu. Zanimanje za Posteom je u međuvremenu tako veliko da se šef i njegov tim u potpunosti koncentriraju na uspjeh tvrtke. Posao se polako počinje isplaćivati i financijski: "Stojimo na vrlo zdravim nogama!"

Ispovijesti bivšeg suradnika CIA-e Edwarda Snowdena očito nemaju samo političke već i ekonomske posljedice u Njemačkoj. Od svega bi mogla profitirati njemačka IT-branša.

Ponuđači cloud usluga u Njemačkoj računaju s prosječnim godišnjim rastom poslovanja od 37% do 2016., stoji u jednoj studiji koju je nedavno objavilo Udruženje njemačke internetske ekonomije (eco). "Prognoze su nastale prije nego što smo znali za aferu oko špijunaže", kaže Harald Summa, šef Udruženja. Skandal bi dakle mogao utjecati i na dodatno poboljšanje poslovanja branše.

Voditelj hamburške tvrtke Cloudsafe Roberto Valerio otkriva kako je od Snowdenovih otkrića porastao broj novih mušterija za 20 posto. "Korisnici su ranije pazili najviše na cijene, po mogućnosti da sve bude besplatno, a sami programi što jednostavniji u procesu korištenja. Američki ponuđači su tada bili favorizirani. A danas važnu ulogu igra lokacije s koje se upravlja podacima i sama sigurnost podataka", napominje Valerio. Otkriva ipak da oko toga računa vode "samo iskusni i zainteresirani korisnici".

Studentski App

Ne prosperiraju samo ponuđači cloud usluga. U samo šest tjedana impresivan je uspjeh ostvarila i jedna mala star-up firma iz Kölna. Dva studenta koje je inspirirala cijela diskusija oko špijunaže pokrenuli su whistle.im, Messenger-program za šifriranu komunikaciju.

"Uvjereni smo da privatna sfera nema nikakve veze s tim želimo li mi nešto sakriti ili ne, već da se radi jednostavno o našem temeljnom principu", pišu studenti na svojoj stranici. Besplatna aplikacija je jako popularna na webu.

Gospodarski potencijal

U međuvremenu je i politika otkrila gospodarski potencijal afere za njemačku i europsku IT-branšu. "Mi Europljani moramo zajedno raditi na tome da prevladamo ovisnost o Americi i Kini, te da sami ponudimo jaku tehnologiju", rekla je savezna kancelarka Angela Merkel u jednom nedavnom intervju za list "Frankfurter Allgemeinen Zeitung". Neki političari podsjećaju na europskog proizvođača zrakoplova. EADS (proizvođač Airbusa) je od kraja 90-ih godina prošlog stoljeća narastao u jakog konkurenta američkom Boeingu. Vrijeme je za europski IT-Airbus, može se čuti.

IT-industrija je oprezna kad čuje takve političke izjave. "Podrška je u redu, ali je uvijek pitanje kakve se na koncu konkretne mjere donesu i što nastane od tih najava", opominje Frank Roth iz inicijative "Cloud Services Made in Germany".

Ima i skeptičnih mišljenja. Roberto Valerio: "Mi očekujemo da će Njemačka samo kratkoročno i srednjeročno profitirati od Clouda. Dugoročno će se i njemačke vlasti orijentirati prema Amerikancima i forsirati nadzor interneta od strane državnih institucija."

Harald Summa se nada jačem angažmanu politike: "Posljednju riječ ima doduše tržište. Ali tržišta se može razvijati i podržavati, zato mi već neko vrijeme zahtijevamo jačanje njemačkog internetskog sektora." 

Piše: M. Bushuev/S. Matić/DW
28.08.2013. 15:12:00
http://metro-portal.hr/tko-ce-profitirati-od-spijunskog-skandala/80121/