Metro-portal.hr

objavljeno 15.06.2014. 19:01:00
KORPORACIJE

Tko će pobijediti na SP 2014 - Nike, Puma ili Adidas?

Svjetskom nogometnom prvenstvu se ne raduju samo navijači - proizvođači sportske opreme se u Brazilu također bore za kupce, a samim tim i za velike zarade

Adidas se agresivno reklamira
Adidas se agresivno reklamira (Arhiva)

„Svjetsko nogometno prvenstvo za nas ima prioritet i koristit ćemo ga kako bi s našim proizvodima, kampanjama, timovima i sportašima privukli pažnju cijelog svijeta", izjavio je za Deutsche Welle glasnogovornik Adidasa Lars Mangels. „Veliki nogometni događaji, kao što su europsko ili svjetsko prvenstvo, velika su pozornica za proizvođače sportske opreme", dodaje glasnogovornik Adidasovog konkurenta iz SAD-a „Nike", Olaf Markhoff. On također kaže kako je ove godine to posebno izraženo jer brazilska nogometna reprezentacija nosi Nikeovu opremu i samim time skreće veliku pozornost javnosti".

Sponzori i proizvođači sportske opreme

Opremu američkog proizvođača sportske opreme Nike na Svjetskom prvenstvu u Brazilu nosi deset reprezentacija. Osim Brazila, Nikeovu opremu među ostalima nose i reprezentacije Engleske, Nizozemske i SAD-a. Njemački proizvođač sportske opreme Adidas „obukao" je devet reprezentacija, među kojim su Bosna i Hercegovina, Njemačka, Argentina i Španjolska. Adidas, kao službeni sponzor i partner FIFA-e, ove godine oblači suce, djecu koja donose lopte i dobrovoljne pomagače. Adidas je i proizvođač službene lopte na Svjetskom prvenstvu u Brazilu pod nazivom „Brazuza".

Puma, također proizvođač sportske opreme iz Njemačke, u nogometnom svijetu je na trećem mjestu, iza Adidasa i Nikea. Puminu opremu na SP 2014 nosi osam reprezentacija, uglavnom iz Afrike. „To ima povijesne razloge", kaže Pumin glasnogovornik Ulf Santjer. „Na afričkom kontinentu smo aktivni već 15 godina i sportskom opremom opskrbljujemo deset reprezentacija", kaže Santjer. Na Svjetsko prvenstvo u Brazilu su se ove godine plasirali Kamerun, Alžir, Obala Bjelokosti i Gana. „Dresovi su vrlo upečatljivi", kaže Santjer i dodaje da su prilikom njihovog dizajniranja uzimani u obzir detalji koji su specifični za jednu zemlju.

Troškovi ostaju tajna

U Adidasu, Nikeu i Pumi ne govore o tome koliko koštaju marketing i sponzorstvo. Samo je direktor Adidasa, Herbert Hainer", jednom slučajno spomenuo da se radi o dvocifrenim milijunskim iznosima. Markus Voeth, profesor za marketing na sveučilištu Hohenheim kaže kako je upitno isplati li se na kraju sve to. „Mnogo toga se jednostavno radi kako bi se suprostavilo konkurenciji", kaže Voeth. Nike u proteklih nekoliko godina u nogometu sve više ugrožava Adidasovu dominaciju. „Zbog toga je Adidas došao u situaciju da se upravo sada, na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, mora agresivnije reklamirati", kaže Voeth.

Većina tih troškova odlazi na reklamiranje na internetu. „Skoro da više i ne izdvajamo novac za tiskane reklame", kaže direktor Adidasa Hainer. Facebook, Twitter, Youtube i Instagram se zovu nova „poprišta" na kojim se danas vodi borba za kupce.

Društvene mreže sve popularnije

Nike je po svemu sudeći ispred konkurencije. Reklamni video pod nazivom „Winner Stays" je na internetu pogledalo gotovo 80 milijuna ljudi. Adidasovu reklamu "Messi's Dream" je pogledao 31 milijun ljudi. Također se navodi da je Nikeova video reklama na društvenim mrežama „dalje podijeljena" više od 1,3 milijuna puta, a Adidasova oko 300.000 puta.

„Onako ako pogledate šta su dva velika konkurenta (Nike i Adidas) na društvenim mrežama razvili još prije početka Svjetskog prvenstva, onda možete zamisliti šta nas očekuje u iduća četiri tjedna", komentira stručnjak za marketing Voeth internet kampanju dva velika proizvođača sportske opreme.

Piše: Klaus Urlich/Mehmed Smajic/dw
15.06.2014. 19:01:00
http://metro-portal.hr/tko-ce-pobijediti-na-sp-2014-nike-puma-ili-adidas/85629/