Metro-portal.hr

objavljeno 15.01.2010. 21:02:02
PREDSJEDNIK BEZ ČUVARA

Tko će na kraju čuvati Ivu?

Premijerka Jadranka Kosor do početka idućeg tjedna bi navodno trebala riješiti problem osiguranja novog prvog čovjeka lijepe naše

(Goran Mehkek/CROPIX)

Nije poznato je li to zato što se radi o Hrvatskoj i hrvatskom predsjedniku ili je razlog nešto sasvim drugo, ali ni ovaj put ništa nije započelo kako treba. Govorimo, naravno, o osiguranju Ive Josipovića koje ne postoji.

No, da ne bude sve tako crno pobrinut će se premijerka Jadranka Kosor koja bi idućeg tjedna trebala osobno riješiti problem osiguranja novoizabranog predsjednika lijepe naše. Sudeći prema neslužbenim informacijama plasiranim iz SDP-a, u slučaju da se ne postigne dogovor s MUP-om, svoje tjelohranitelje bi mogao ustupiti MORH.

Dođe li do toga, vojska bi preuzela zadatak čuvanja prvog čovjeka zemlje na određeni vremenski period. Ali, komplikacije ipak postoje, Naime, zakon ne dozvoljava interakciju Vojne policije i civilnih osoba. Kosor će stoga do početka tjedna pokušati smisliti rješenje za novonastalu situaciju, a zatim će o tome izvijestiti Ivu Josipovića. Predsjednik Josipović je pak rekao kako šef države ima pravo birati tko će ga od tjelohranitelja čuvati" dodavši da ne namjerava tražiti reakciju Kosor prema ministru Unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku.

Josipovićevci pak smatraju da se radi o namjeri kontroliranja predsjednika države preko tjelohranitelja, a ne čuvanje. Josipović je naglasio damu nije važno političko opredjeljenje čuvara već njihova profesionalnost kao i činjenica da ih pozna.

Iz MUP-a pak odgovaraju da "samo struka može odrediti tko će čuvati predsjednika jer se za njega moraju brinuti najbolji ljudi. A mi (MUP), ipak, znamo tko su oni."

15.01.2010. 21:02:02
http://metro-portal.hr/tko-ce-na-kraju-cuvati-ivu/30779/