Metro-portal.hr

objavljeno 13.11.2011. 10:43:04
ISTRAŽIVANJE

Tko brzo jede brže se i deblja

Nova znanstvena studija pokazala je da ako želite ostati mršavi morate jesti polako

Fotografija vijesti

Znanstveno istraživanje provedeno na američkom sveučilištu Rhode Island pokazalo je kako pretile osobe jedu brže nego mršavi ljudi, piše Daily Mail.

Znanstvenici su uočili da osobe s visokim indeksom tjelesne mase (BMI) brže jedu nego osobe s niskim BMI-em. Brzi unos je definiran kao konzumaciju od 9 decilitara, osrednju kao 7, a spori kao 6 decilitara hrane u jednoj minuti.

Također, uočeno je kako spol igra vrlo važnu ulogu u dobivanju kilograma jer su muški ispitanici unosili oko 80 kalorija u minuti, dok su žene konzumirale samo 52 kalorije.

"Ovo istraživanje sugerira da muškarci i deblji ljudi jedu brže jer im treba više energije nego ženama ili mršavijim osobama", kaže Kathleen Melanson, autorica istraživanja.

Profesorica Melanson također tvrdi da brzina unosa ovisi o vrsti hrane koja se konzumira, pa tako osobe koje su jele integralne namirnice više su žvakale hranu, a time su i sporije jele.

"Potrebno je vremena da mozak registrira da vam je želudac pun, stoga ako sporije jedete manje ćete unijeti hrane do pojave osjećaja sitosti", tvrdi profesorica Melanson.

13.11.2011. 10:43:04
http://metro-portal.hr/tko-brzo-jede-brze-se-i-deblja/65412/