Metro-portal.hr

objavljeno 03.09.2011. 10:16:00
KALORIJE

Tjelovježba je puno efikasnija nego smo prvotno mislili

Znanstvenici sa Sveučilišta u Sjevernoj Karolini otkrili su kako naše tijelo nastavlja pojačano sagorijevati kalorije i do 15 sati nakon tjelovježbe

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Svi znamo kako je tjelovježba jedna odlična životna navika. S druge strane, kada govorimo o njoj, uglavnom se ograničavamo na direktne učinke koje ima na naše tijelo za vrijeme samog vježabanja.

Pokazalo se kako naš organizam nastavlja pojačano sagorijevati kalorije još satima nakon što završimo, rezultat je istraživanja.

Muškarci koji su vježbali na sobnom biciklu 45 minuta potrošili su dodatnih 190 kalorija tijekom 14 sati nakon vježbanja, pokazala je studija.

Ista se teorija može primijeniti na sve ostale intenzivne fizičke aktivnosti, bio to nogomet, plivanje ili trčanje, a vrijedi i za nježniji spol.

Ipak, to ne znači da možete samo malo potrčati i „napraviti posao", budući da znanstvenici tvrde da tjelovježba mora biti dovoljno intenzivna da se pošteno uznojite, podignete tjelesnu temperaturu i broj otkucaja srca kako bi aktivirali ovaj mehanizam.

„Ovo znači da će prosječna osoba izgubiti oko pola kilograma nakon pet intenzivnih tjelovježbi ukoliko istovremeno nastave normalno jesti", rekao je David Nieman sa Sveučilišta u Sjevernoj Karolini.

„Nadamo se da će ove vijesti motivirati ljude da vježbaju više, a pri tomu paze što jedu, budući da se trud u tom slučaju višestruko isplati", zaključio je.

Unatoč tomu što su svi ispitanici u istraživanju bili muškarci, dr. Nieman vjeruje da nema razloga da isto ne vrijedi i za žene.

Ukoliko vam je trebao dodatni poticaj da, nakon što su prošle najgore vrućine, izađete iz kuće i ponovo počnete trčati ili voziti bicikl, evo odlične isprike.

03.09.2011. 10:16:00
http://metro-portal.hr/tjelovjeza-je-puno-efikasnija-nego-smo-prvotno-mislili/62843/