Metro-portal.hr

objavljeno 10.03.2019. 11:14:13
POKRENITE SE

Tjelesna aktivnost štiti i od najtežih bolesti

Radi se o hodanju, trčanju, plivanju ili vožnji bicikla, umjerenim ili jačim tempom, 150 minuta tjedno

Pokrenite se na vrijeme
Pokrenite se na vrijeme (Arhiva)

Redovita tjelesna aktivnost treba svakome, pogotovo onima koji cijele dane provode sjedeći - od odlaska na posao, na samom poslu, povratku kući i navečer pred televizorom. No, nije jedini razlog to što ćete ulijeniti mišiće takvim životom i izazvati razne bolesti, već i to što ćete drastično smaniti mogućnost pojave karcinoma.

Naime, jedna je američka studija pokazala da svakodnevna tjelesna aktivnost, i to ona  između umjerene i jače, smanjuje rizik od 13 vrsta karcinoma,

Ocjenjuje se da se 51 posto odraslih u SAD-u i 31 posto u svijetu ne bavi tjelesnom aktivnošću u onoj mjeri koliko bi trebalo da ostanu dobrog zdravlja, kažu znanstvenici s Američkog nacionalnog instituta za rak, čija je studija objavljena u Journal of the American Medical Association, Internal Medicine.

Radi se o hodanju, trčanju, plivanju ili vožnji bicikla, umjerenim ili jačim tempom, 150 minuta tjedno.

Već ranije bilo je utvrđeno da tjelesna aktivnost smanjuje opasnost od raka debelog crijeva, dojke i endometrija, ali za druge tipove raka rezultati nisu bili dovoljno jasni zbog premalog broja sudionika studija. 

Ovo je istraživanje provedeno na 1,44 milijuna osoba u dobi između 19 i 98 godina u SAD-u i Europi. Sudionici su praćeni prosječno 11 godina, tijekom kojih je zabilježeno 187.000 novih slučajeva raka.

Studija ne samo da potvrđuje vezu koja je već dokazana u vezi s tri vrste raka, nego uspostavlja i vezu s još deset.

Rizik se najviše smanjuje za rak jednjaka (-42 posto), jetre (-27 posto), pluća (-26 posto), bubrega (-23 posto) i želuca (-22 posto).

U većini slučajeva veza između tjelesne aktivnosti i snižavanja rizika od raka postoji bez obzira na tjelesnu težinu sudionika studije ili na njihov pušački status.

10.03.2019. 11:14:13
http://metro-portal.hr/tjelesna-aktivnost-stiti-i-od-najtezih-bolesti/117359/