Metro-portal.hr

objavljeno 08.08.2011. 15:49:00
ALL THE YEAR ROUND

Tjednik kojeg je uređivao Charles Dickens u digitalnom formatu

Dickens je tijekom 20 godina svoje suvremenike zabavljao reportažama o dnevnim događajima ali se bavio i temama kojih se ostale novine toga doba nisu doticale

Fotografija vijesti

U viktorijansko doba vrlo čitan tjednik „Household Words", kasnije „All the Year Round", uskoro će osvanuti i u digitalnom obliku, prenosi Hina. Ovaj je tjednik uređivao Charles Dickens, jedan od najvećih britanskih pisaca svih vremena.

Riječ je o cijenjenom časopisu u kojemu su, uz dijelove Dickensovih romana, koji će kasnije postati najvažnija djela britanske viktorijanske književnosti, poput "Velikih očekivanja" i "Teških vremena", objavljivani i dijelovi romana nekih njegovih suvremenika kao što su "North and South" književnice Elizabeth Gaskell, te "The Woman in White" pisca i dramaturga Williama Wilkiea Collinsa.

"Household Words" počeo je izlaziti 1850., a 1859. preimenovan je u "All the Year Around", kada se Dickens razišao s dotadašnjim izdavačem i nastavio raditi sam. U tome tada izrazito popularnom tjedniku, Dickens je tijekom 20 godina svoje suvremenike zabavljao reportažama o dnevnim događajima ali se bavio i temama kojih se ostale novine toga doba nisu doticale. Dickensa nisu zanimali samo uvjeti rada u mlinovima i tvornicama ili, jedna od njegovih najdražih tema, tema zatvora, nego i događaji u inozemstvu..

Tu je i zavidna zbirka poezije, kao i brojni putopisi, te niz članaka iz područja popularne znanosti i povijesti, ali i brojni politički komentari te će tako, uz pristup zavidnoj literarnoj baštini, suvremena publika dobiti i jedinstven uvid u pojedinosti svakodnevnog života, socijalnih problema i političkog života viktorijanskog doba.

Znanstvenici se nadaju da će digitalizacijom ukupno tri milijarde riječi na 30 tisuća stranica, koliko sadrži kompletan opus časopisa, ponovno oživjeti njegovu privlačnost.

08.08.2011. 15:49:00
http://metro-portal.hr/tjednik-kojeg-je-uredjivao-charles-dickens-u-digitalnom-formatu/62092/