Metro-portal.hr

objavljeno 28.09.2022. 09:30:00
KINO

Tjedan u Kinoteci uz KinoKino

U Kinoteku ovaj tjedan u goste stiže Festival filmova za djecu KinoKino. Među Novitetima će se gledati komedija Nosila je rubac črleni i Avatar, a u tjedan uvode Obični ljudi Roberta Redforda

Avatar se vratio u kina...
Avatar se vratio u kina... (Arhiva)

Filmsko-čitateljski klub zajednički je projekt Književnog kluba Booksa i kina Kinoteka, osnovan s ciljem istraživanja odnosa filma i književnosti. Tema prvog ovosezonskog izdanja bit će Obični ljudi, hvaljeni roman Judith Guest i njegova adaptacija Roberta Redforda. Ova priča o obitelji koja se oporavlja od tragične smrti starijeg sina ubraja se među moderne klasike američkog filma, a nagrađena je Oscarima za najbolji film, režiju, adaptirani scenarij, dok je dvadesetogodišnjem Timothyju Huttonu donijela Oscara za sporednog glumca.

Noviteti: Nosila je rubac črleni

Nosila je rubac črleni komedija je Gorana Dukića smještena u Hrvatsko zagorje, a kroz priču o prasici koja se sprema za prvi seks pronicljivo i duhovito secira lokalni mentalitet. Na Pulskom filmskom festivalu film je osvojio Nagradu publike, a Ljubo Zečević nagrađen je Zlatnom arenom za sporednog glumca.

Među Novitetima pogledajte i Avatara, suvremeni klasik Jamesa Camerona, koji je zahvaljujući revolucionranom korištenju računalnih efekata otvorio novu stranicu u povijesti kinematografije. Film je ponovno pušten u distribuciju kao najava drugog nastavka, koji će u distribuciju krenuti u prosincu ove godine.

Među ostalim novitetima pogledajte i odličan romantični triler Dvostruka prijevara Parka Chan-wooka te intrigantnu psihološku dramu Sjećanja Apichatponga Weerasethakula, s karizmatičnom Tildom Swinton u glavnoj ulozi.

KinoKino: Filmski festival za djecu

U goste stiže sedmo izdanje Filmskog festivala za djecu - KinoKino. Program uključuje niz međunarodnih filmova za djecu do 14 godina starosti, u rasponu od animiranih filmova i komedija do pustolovina. O najboljim filmovima odlučivat će dječji i profesionalni žiri, a svi posjetitelji odlučit će o dobitniku nagrade publike.

Ovogodišnji festival zatvara projekcija filma Labirint, kultni klasik Jima Hensona s Davidom Bowiejem u naslovnoj ulozi, koji služi i kao uvertira u tematski program koji je Kinoteka pripremila za listopad i studeni. Ulaz na projekciju Labirinta je besplatan, uz obvezno preuzimanje karata na blagajni.

Praktične informacije

Filmove iz ciklusa Filmsko-čitateljski klub pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

28.09.2022. 09:30:00
http://metro-portal.hr/tjedan-u-kinoteci-uz-kinokino/139426/