Metro-portal.hr

objavljeno 28.05.2019. 14:32:00
TJEDNI PROGRAM

Tjedan odličnih dokumentaraca u kinu Kinoteka

Filmski tjedan započinje u utorak, 28. svibnja projekcijom dokumentarca Bergman: jedna godina, jedan život

Što ima ovog tjedna u Kinoteci?
Što ima ovog tjedna u Kinoteci? (Kinoteka)

Ovaj tjedan u kinu Kinoteka ne propustite nagrađivane dokumentarce iz distribucije RESTART Labela: Bergman: jedna godina, jedan život, Bez naslova i Okus cementa te dokumentarnu biografiju ikone američkog novinarstva Joseph Pulitzer: glas naroda.

Filmski tjedan započinje u utorak, 28. svibnja projekcijom dokumentarca Bergman: jedna godina, jedan život, koji je 2018. godine osvojio nagradu Europske filmske akademije u kategoriji dokumentarnog filma. Film je snimljen u povodu obilježavanja 100 godina rođenja velikog režisera, a kao polaznu točku za istraživanje redateljica Jane Magnusson uzima 1957., iznimno plodnu godinu u Bergmanovom filmskom i privatnom životu. Tada je Bergman navršio 39 godina i kao već etablirana figura svjetske kinematografije, objavio svoja dva remek-djela, Sedmi pečat i Divlje jagode. Napisao je i snimio Na pragu života, režirao dva hvaljena kazališna komada, radio na radiju i televiziji, a prolazio je i kroz brojne drame u intimnom životu.

U srijedu, 29. svibnja ne propustite Bez naslova, posljednji film velikog austrijskog dokumentarista Michaela Glawoggera (Megagradovi, Smrt radnika, Slava kurvi). „Najljepši film koji mogu zamisliti je onaj koji nikada ne završava" - tim riječima glas autora gledatelje uvodi u film bez naslova i teme. Godine 2014. Michael Glawogger se u pratnji snimatelja Attile Boe i snimatelja zvuka Manuela Sieberta uputio na dvogodišnju filmsku odiseju po najzabačenijim zakutcima svijeta. Stotine sati fascinantnog filmskog materijala snimljenog tijekom putovanja kroz desetak zemalja ukomponirane su u ovu poetsku posvetu čovječanstvu, koju je nakon iznenadne smrti Michaela Glawoggera u travnju 2014. završila njegova dugogodišnja suradnica, montažerka Monika Willi, poznata, među ostalim, i po suradnji s Michaelom Hanekeom.

Joseph Pulitzer američka je ikona, a o „lažnim vijestima" govorio je prije više od stotinu godina. Borio se protiv opasnosti koju bi zatiranje novinarstva nanijela demokraciji mnogo prije aktualnih prijetnji slobodi tiska. Pamtimo ga po nagradi koja nosi njegovo ime, no njegova herojska bitka protiv teške bolesti i predsjedničkoga gnjeva ostaje zaboravljena jednako kao i umijeće revolucionarne originalnosti koju je unio u novinarstvo. Kako je došlo do toga da Joseph Pulitzer, nekoć mladi židovski imigrant iz Mađarske bez novčića u džepu, dovede u pitanje popularnoga predsjednika i krene u borbu za slobodu novinarstva kao ključne vrijednosti demokracije? Nagrađivanu dokumentarnu biografiju slavnog novinara Joseph Pulitzer: glas naroda gledamo u četvrtak, 30. svibnja.

Okus cementa, izniman filmski esej o građevinskim radnicima iz Sirije koji žive između neba i zemlje, u začaranom krugu rušenja i gradnje na rasporedu je u petak, 31. svibnja. Dok sirijski građevinski radnici u Beirutu grade neboder, njihove kuće stradavaju u bombardiranju. Oružani sukob u Libanonu je završio, ali onaj u Siriji još traje. Radnike uvečer zaključavaju u podzemne prostorije na gradilištu odakle ne smiju izaći nakon 19 sati. Libanonska vlada uvela je policijski sat za izbjeglice. Tim sirijskim radnicima jedini je kontakt s vanjskim svijetom otvor kroz koji ujutro izađu kako bi počeli novi radni dan. Odsječeni od domovine, uvečer se okupljaju oko malog televizora kako bi saznali novosti iz Sirije. U strahu i sa strepnjom podnose uskraćivanje najosnovnijih ljudskih i radničkih prava nadajući se drugačijem životu.

Svi filmovi prikazuju se od 20 sati. Cijena ulaznica za projekcije filmova iznosi 20 kuna. Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr / www.kinokinoteka.hr ili na blagajni kina prije projekcije.

28.05.2019. 14:32:00
http://metro-portal.hr/tjedan-odlicnih-dokumentaraca-u-kinu-kinoteka/118724/