Metro-portal.hr

objavljeno 26.04.2012. 15:29:30
PROSVJED PROTIV UBOJICE

Tisuće Norvežana pjevalo protiv Breivika

Na glavnome trgu u Oslu oko 40 tisuća Norvežana prosvjedovalo je protiv Andersa Behringa Breivika pjevajući pjesmu "Children of the Rainbow"

ubojica se želi izjasniti na sudu noseći uniformu

Oko 40.000 Norvežana izašlo je u četvrtak, unatoč jakoj kiši, na ulice Osla, pjesmom prosvjedujući zbog masovnog ubojstva što ga je prošle godine počinio Anders Behring Breivik, javlja Hina.

Na glavnome trgu u Oslu okupljeni su pjevali pjesmu "Children of the Rainbow" iz sedamdesetih - norveški prepjev pjesme američkog pjevača Petea Seegera za koju je Breivik kazao kako služi za ispiranje mozga mladim Norvežanima.

Prosvjednici u rukama držali ruže, a među njima je bio i norveški ministar kulture. Norvešku verziju pjesme otpjevao je Lillebjoern Nilsen. Lill Hjoennevaag, sudionica prosvjeda koja je s prijateljem pokrenula kampanju na Facebooku, kazala je kako joj pjesma nikada prije nije zazvučala tako lijepo.

Na suđenju Breiviku, koje je nastavljeno danas, potresna su svjedočenja iznijeli oni koji su preživjeli masakr. Breivik je priznao da je 22. srpnja prošle godine u Oslu i na obližnjem otoku ubio 77 ljudi, uglavnom mladih, no ne prihvaća krivičnu odgovornost.

Cilj suđenja, koje bi trebalo trajati deset tjedana, je ustanoviti je li uračunljiv, s obzirom na to da su sudu dostavljena dva psihijatrijska izvješća s potpuno različitim stručnim mišljenjima i rezultatima medicinskih pretraga.

Ako bude proglašen uračunljivim, mogao bi biti osuđen na 21 godinu zatvora, a kazna bi se potom mogla produljivati na neograničeno vrijeme.

26.04.2012. 15:29:30
http://metro-portal.hr/tisuce-norvezana-pjevalo-protiv-breivika/70431/