Metro-portal.hr

objavljeno 24.12.2009. 22:36:27
SVETA ZEMLJA

Tisuće hodočasnika dočekuju Božić u Betlehemu

"Najbolji je poklon koji tražimo, iznad novca i bogatstva, mir", samo je jedna od poruka s mjesta Isusovog rođenja

(Getty Images)

Više tisuća hodočasnika iz cijelog svijeta okupilo se u četvrtak u Betlehemu kako bi proslavilo Božić na mjestu gdje se rodio Isus.

Poglavar rimokatoličke crkve u Svetoj zemlji latinski patrijarh Fouad Twal završio je tradicionalnu 8,5 kilometara dugu Božićnu procesiju iz Jeruzalema prošavši u podne preko izraelske sigurnosne barijere izvan grada.

Dočekao ga je gradonačelnik Betlehema Victor Batarseh i gradski dužnosnici, a potom je u pratnji svećenstva i ministranata došao na Trg jasala.

Twal, 69-godišnji Jordanac koji je prošle godine imenovan latinskim patrijarhom, predvodit će ponoćnu misu u betlehemskoj ranosrednjevjekovnoj bazilici Kristova rođenja, po kršćanskom predanju sagrađenoj na mjestu Kristova rođenja.

Ponoćnu će misu Twal predvoditi u nazočnosti palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa i drugih palestinskih i stranih dužnosnika.

U svojoj Božićnoj poruci Twal je izrazio žaljenje što "naši snovi o pomirenoj Svetoj zemlji izgledaju poput utopije".

"Unatoč hvalevrijednim naporima političara i ljudi dobre volje da se nađe rješenje sukoba, svi mi, Palestinci i Izraelci, nismo uspjeli u postizanju mira. Stvarnost proturiječi našim snovima", rekao je.

"Najbolji je poklon koji tražimo, iznad novca i bogatstva, mir", zaključio je u svojoj poruci. (hina/metro-portal)

24.12.2009. 22:36:27
http://metro-portal.hr/tisuce-hodocasnika-docekuju-bozic-u-betlehemu/29333/