Metro-portal.hr

objavljeno 29.07.2008. 20:01:12

Tisuće ekstremista na beogradskom prosvjedu za Karadžića

Prosvjednici su na "Svesrpski sabor" stigli iz cijele Srbije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP)

Nekoliko tisuća ultranacionalista okupilo se na poziv Srpske radikalne stranke, u središtu Beograda na prosvjedu protiv izručenja bivšeg vođe bosanskih Srba i optuženog ratnog zločinca Radovana Karadžića Haškom sudu.

Specijalne policijske snage raspoređene su po ulicama glavnog srbijanskog grada u koji su autobusima pristigli prosvjednici iz svih dijelova Srbije i BiH na skup koji se održava pod nazivom "Svesrpski sabor".

Jake policijske snage osiguravaju i važnije državne ustanove te strana diplomatska predstavništva.

Predsjednik Boris Tadić pozvao je desničarske ekstremiste, koji izvikuju i slogane protiv njega, poput "Tadiću ustašo", da ostanu mirni.

Prosvjed, na kojem se prema novinskoj agenciji Beta okupilo 2.000 prosvjednika, organizirala je Srpska radikalna stranka.

Kako javlja Beta, na središnjem beogradskom Trgu Republike dominira natpis "Sloboda za Srbiju", a demonstranti pjevaju nacionalističke pjesme, nose zastave SRS-a i Demokratske stranke Srbije (DSS), slike Radovana Karadžića i Vojislava Šešelja te transparente s porukama potpore haškim optuženicima.

Zbog ranijih incidenata u kojima je napadnuto i ozlijeđeno više novinara tijekom prošlotjednih prosvjeda, policija snima i fotografira sudionike skupa, navodi Beta.

Američko veleposlanstvo upozorilo je svoje državljane neka izbjegavaju središte grada.  (HINA)

29.07.2008. 20:01:12
http://metro-portal.hr/tisuce-ekstremista-na-beogradskom-prosvjedu-za-karadzica/10345/