Metro-portal.hr

objavljeno 19.12.2017. 21:33:00
HMM...

Tinejdžeri manipulatori traže i više seksa

Malteriranje i zlostavljanje među djecom i tinejdžerima kompliciranije je nego što smo mislili, a kako se to odražava na njihov seksualni život?

Tako mladi, a tako... loši
Tako mladi, a tako... loši (Pixabay)

Tinejdžeri koji se služe nedopustivim ponašanjem u vlastitu korist, bit će seksualno akivniji od ostale djece.

Istraživanje na Sveučilištu Windsor u Kandadi prostire rezultate koji pokazuju da je malteriranje i zlostavljanje među djecom i tinejdžerima kompliciranije nego što smo mislili.

Djeca sklona manipuliranju i iskorištavanju drugih koriste se takvim ponašanjem kako bi pokazala dominaciju i snagu, s ciljem da preplaše moguće suparnike.

Studija je objavljena u časopisu Evolutionary Psychological Science, a sastojala se od proučavanja individualnih oblika ponašanja koji bi osobu mogli potaknuti da pribjegne zlostavljanju kada pokušava privući seksualnog partnera.

144 adolescenta od otprilike 18 godina i 396 njih od oko 14 godina putem upitnika ispitano je o njihovom seksualnom životu, broju spolnih odnosa i broju prilika kada su pribjegli nekon vrsti maltretiranja. Osim toga, ispitane su njihove osobine ličnosti, volja za suradnjom s drugima ili sklonost iskorištavanju drugih i protivljenju tuđem mišljenju.

Osobe koje nisu pokazale sklonost slaganju s drugima pokazale su više antisocijalnog ponašanja koje jest karakteristika zlostavljača. To je dovelo do zaključka da mlađi adolescenti, koji su pokazali mali stupanj iskrenosti i skromnosti, pokazuju veće tendencije zlostavljanju drugih i traženju više seksualnih partnera.

Osobnost, seks i zlostavljanje neosporivo su povezani. U intenzivnoj potrazi za seksualnim partnerom, mnogi tinejdžeri maltretirat će vršnjake (bez obzira predstavljaju li oni "opasnost" za postizanje njihova cilja) kako bi se riješili moguće konkurencije, s pokazivat će i više agresivnosti. A što je s odabranim partnerom ili partnericom? Kako će se ponašati prema njima?

To su pitanja koja istraživače navela da se dublje zapitaju o toj povezanosti i pronađu odgovore koji bi mogli pomoći i djeci i onima koji su za njih odgovorni.

Piše: Andrea Holi
19.12.2017. 21:33:00
http://metro-portal.hr/tinejdzeri-manipulatori-traze-i-vise-seksa/109224/