Metro-portal.hr

objavljeno 06.01.2012. 19:20:21
SVAĐE

Tinejdžeri koji odgovaraju roditeljima mogu imati sjajnu budućnost

Djeca koja iznose svoje mišljenje imaju 40 postotnu šansu da odbiju konzumaciju droga ili alkohola

Fotografija vijesti

Život s pubertetlijom može, a najčešće je, vrlo težak i naporan. Konstantne svađe i prepirke odrasle dovode do ludila, no na sveopće iznenađenje ti verbalni konflikti, ako odigrate prave karte, mogu imati pozitivan efekt na vašeg tinejdžera, piše Daily Mail.

Naime, znanstvenici sa sveučilišta Virginia kažu kako roditelji ne bi trebali gledati na te prepirke kao na smetnju ili neugodnost nego kao svojevrsna kritičan poligon na kojemu će njihovo dijete naučiti kako se ne slagati s tuđim mišljenjem.

Znanstvenici su uočili da tinejdžeri koje su roditelji ohrabrivali da iznose svoje mišljenje smireno i samopouzdano isti takav pristup koriste i pri interakciji sa svojim prijateljima. Takva djeca imaju 40 posto veću šansu da odbiju konzumaciju alkohola ili opojnih droga nego njihovi vršnjaci koji se ne suprotstavljaju svojim roditeljima. S druge strane, tinejdžeri koji se ne upuštaju u žučljive rasprave s roditeljima podložnija su da prihvate opijate od svojih prijatelja.

Znanstvenici su pratili 157 tinejdžera, prvo promatranje je bilo kada su imali 13 godina, a potom kada su navršili 15 te 16 godina. Snimali su ih dok su prepričavali najžešće verbalne okršaje koje su imali sa svojim roditeljima, a potom su imali obiteljsko gledanje snimki.

"Roditelji su reagirali na razne načine, jedni su okretali očima, drugi su se smijali, a neki su rekli svojem djetetu: "Uredu, idemo popričati o ovome." Ti roditelji koji su inzistirali na razgovoru naučili su djecu da se snalaze u takvim nesuglasicama te da onda to primjenjuju i kada su sa svojim vršnjacima", rekao je Joseph P. Allen, psiholog i voditelj istraživanja.    

06.01.2012. 19:20:21
http://metro-portal.hr/tinejdzeri-koji-odgovaraju-roditeljima-mogu-imati-sjajnu-buducnost/67036/