Metro-portal.hr

objavljeno 26.08.2011. 10:31:00
ZABRINJAVAJUĆE BROJKE

Tinejdžeri koji koriste Facebook puno skloniji drogi i alkoholu

Mladi koji koriste društvene mreže imaju čak 5 puta veću šansu da piju alkohol u kasnijoj dobi te duplo veću šansu da puše marihuanu

Fotografija vijesti

Tinejdžeri koji koriste različite društvene mreže, poput Facebooka, imaju veće šanse da u budućnosti budu ovisni o alkoholu i drogama, rezultat je najnovijeg istraživanja.

Znanstvenici sa Sveučilišta Columbia iz SAD-a proveli su istraživanje na više od 2000 djece između 12 i 17 godina te zaključili kako oni koji koriste društvene mreže imaju čak 5 puta veću šansu da piju alkohol u kasnijoj dobi te duplo veću šansu da puše marihuanu.

Studija je pokazala i kako pritisak vršnjaka igra ključnu ulogu, budući da je 60% tinejdžera imalo prilike vidjeti slike svojih prijatelja na Facebooku kako se pijani zabavljaju. Više od polovice njih reklo je kako su slike gdje su njihovi prijatelji pijani ili drogirani vidjeli dok su još bili mlađi od 13 godina.

„Došlo je vrijeme da oni koji upravljaju društvenim mrežama poput Facebooka da počnu primjenjivati svoje znanje i tehnologiju kako bi spriječili postavljanje takvih slika maloljetnicima, budući da se ovo već pretvara u pravu epidemiju" rekao je Joseph Califano, bivši državni tajnik za zdravlje i obrazovanje.

„Nastavljanje dopuštanja takvih slika kroz elektronske medija čisto je zanemarivanje, pa čak i zlostavljanje djece", zaključuje.

Nažalost, roditelji su često potpuno nesvjesni svih rizika koji dolaze od društvenih mreža. Nedavno je istraživanje pokazalo kako 86% roditelja ne povezuje društvene mreže s povećanim rizikom za konzumaciju alkohola. Možda im upravo ovi rezultati promjene mišljenje.

26.08.2011. 10:31:00
http://metro-portal.hr/tinejdzeri-koji-koriste-facebook-puno-skloniji-drogi-i-alkoholu/62587/