Metro-portal.hr

objavljeno 05.04.2013. 22:08:00
ZASTRAŠUJUĆE

Timelapse svih nuklearnih eksplozija u svijetu

Dobro je podsjetiti se količine zla s kojim se suočavamo, ako se već zaboravljaju strahote Hiroshime i Nagasakija

Zastrašujuć timelapse kao podsjetnik na količinu ljudske gluposti
Zastrašujuć timelapse kao podsjetnik na količinu ljudske gluposti (Screenshot YouTube)

Isao Hashimoto, japanski multimedijalni umjetnik napravio je još pred tri godine zastrašujući timelapse svih nuklearnih eksplozija koje su se dogodile u periodi između 1945. i 1998. godine. 

Ime rada je 2053, što predstavlja broj nuklearnih eksplozija do tada. Vjerojatno vas neće iznenaditi činjenica da je više od pola njih izazvala Vlada SAD, točnije 1032 komada. Rusi su obavili 715 nuklearnih pokusa, a Francuzi 210.

Na mapi, doduše, nema niti jednog izraelskog pokusa, unatoč općem mišljenju da je nekoliko potresa u pustinji Negev zapravo posljedica nuklearnih pokusa. 

U svjetlu sadašnjeg trenutka, kad očekujemo da bi svakog trenutka čudnovati Kim Jong un mogao izazvati nuklearni rat, dobro je podsjetiti se količine zla s kojim se suočavamo, ako se već zaboravljaju strahote Hiroshime i Nagasakija, japanskih gradova zbrisanih američkim nuklearnim bombama na kraju Drugog svjetskog rata. 

Čak je i nepoderivi Fidel Castro pisao sjevernokorejskom vođi i zamolio ga za razumno ponašanje jer je svijet na rubu nuklearne katastrofe, a kako mi mali ne možemo napraviti ništa po tom pitanju, jedino nam preostaje pogledati video i nadati se da se neće pojaviti još puno novih točaka ...

05.04.2013. 22:08:00
http://metro-portal.hr/timelapse-svih-nuklearnih-eksplozija-u-svijetu/77421/