Metro-portal.hr

objavljeno 20.09.2010. 19:05:00
HIMALAJA

Tigrovi snimljeni na visini od 4000 metara

Otkriće tigrova na tako velikim visinama u Butanu znači da tigrovi mogu živjeti na površinama Himalaje

Tigar
Tigar (Wikipedia)

Tigrovi su snimljeni u malom himalajskom kraljevstvu Butanu na vrtoglavoj visini od 4.000 metara, javlja u ponedjeljak BBC.

Stručnjak za mačke profesor Alan Rabinowitz je reagirao na informacije seljana o nazočnosti tih mačaka na visini od 4.000 metara. Profesor je pokrenuo ekspediciju i pozvao snimatelja koji je postavio skrivene kamere na planini na visini između 3 i 4 tisuća metara.

>>Tamilski tigrovi položili oružje

Tri mjeseca kasnije ekipa je pronašla snimke divljih životinja (lisica, divljih mačaka, majmuna, leoparda, himalajskih medvjeda) i dva tigra, mužjaka i ženke koja hrani, što ukazuje da su na tim visinama uspjeli dobiti potomke.

U Aziji još ima samo oko 3.000 tigrova u divljini. Zaštitnici velikih mačaka se zauzimaju za plan "hodnika" dugog 2.000 metara koji bi povezivao nekoliko područja od Himalaje do Nepala, od Butana do sjeverne Indije koji bi omogućio posljednjim predstavnicima velikih mačka da se kreću i zaklone od ljudi.

Drugi hodnik bi trebao prelaziti Tajland, Laos, Kambodžu do Malezije i dva bi se hodnika mogla povezati. "Otkriće tigrova na tako velikim visinama u Butanu znači da ogromne površine Himalaje mogu biti dio tih hodnika, a za koje se smatralo da u njima tigrovi ne mogu opstati, objasnio je jedan od autora operacije koji je producent BBC-a.(hina/metro-portal)

20.09.2010. 19:05:00
http://metro-portal.hr/tigrovi-snimljeni-na-visini-od-4000-metara/48317/