Metro-portal.hr

objavljeno 01.07.2011. 15:26:00
BIOGORIVO

Thomson Airways uvodi avione na kuhinjsko ulje

Iako su pogodna za smanjenje zagađenja, održiva biogoriva još su uvijek preskupa za masovnije korištenje u ionako krizom teško pogođenoj avioindustriji

Fotografija vijesti

Češće ga nalazimo na kuhinjskim policama ili u fritezi nego u avionima, no izgleda da od kuhinjskog ulja ima više koristi nego smo mislili.

Sljedećeg će mjeseca tvrtka Thomson Airways postati prva britanska aviokompanija koja će u prijevozu koristiti biogorivo (u ovom slučaju kuhinjsko ulje), što će biti isprobano u letu za Španjolsku.

Tvrtka čiji je vlasnik TUI Travel, najveći europski tour operator, planira 28-og srpnja održati let na relaciji Birmingham - Palma (Mallorca) nakon što dobiju potrebno sigurnosno odobrenje.

Nakon toga će od rujna uvesti tjedne letove za Španjolsku na biogorivu tijekom godinu dana, prvotno na istoj relaciji a zatim za zimskih mjeseci na relaciji Bimingham - Alicante.

Avione će pokretati mješavina zrakoplovnog goriva Jet A1 i goriva od hidroobrađenih estera i masnih kiselina koji su dobiveni iz rabljenog kuhinjskog ulja.

Nizozemska tvrtka KLM prva je upotrijebila biokerozin prošlu srijedu na letu iz Amsterdama u Pariz, kad se 171 putnik prevezao u Boeingu 737-800 pokretanom istom mješavinom goriva koju planira upotrijebiti i Thomson. KLM je 2009. uspješno održao pokusni let na biogorivu, što je bio prvi takav let u svijetu. Planira od rujna uvesti redovite linije iz Nizozemske za Francusku koje će biti u potpunosti pokretane biogorivom.

„S obzirom da održivo biogorivo postaje financijski sve isplativije, Thompson Airways kroz iduće tri godine planira proširiti njegovu uporabu na sve letove", kaže Chris Browne, generalni direktor Thomson Airways-a.

Iako je korištenje biogoriva pogodno za smanjenje zagađenja, za njegovu je proizvodnju potrebno iskoristiti brojne poljoprivredne kulture i zemljišta, zbog čega se ta proizvodnja našla na udaru mnogih koji smatraju da su se ta sredstva trebala iskoristiti za prehranu stanovništva.

U Thomsonu su izjavili da će biogorivo za njihov prvi takav let dobaviti nizozemska tvrtka SkyNRG, koju je preporučio nezavisni odbor za održive izvore energije.

Održiva biogoriva su znatno skuplja od standardnog zrakoplovnog goriva i stoga su još uvijek luksuz koji si zrakoplovna industrija ne može priuštiti.

„Britanska vlada vjeruje da održivo biogorivo ima važnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena, posebno u sektorima gdje ne postoji drugi niskougljični održivi izvor energije kao što postoji u zrakoplovstvu", izjavila je britanska ministrica zrakoplovstva Theresa Villers.

Korištenjem biogoriva, Thomson se pridružuje planu vlasničke tvrtke TUI Travel za smanjenje ispuštanja ugljika u svojim zračnim linijama u periodu od 2008. do 2014. godine.

01.07.2011. 15:26:00
http://metro-portal.hr/thomson-airways-uvodi-avione-na-kuhinjsko-ulje/60823/