Metro-portal.hr

objavljeno 09.10.2019. 15:45:00
NAJAVE

The Mystery of the Bulgarian Voices i Lisa Gerrard ovaj petak u Laubi

Otkad su prije točno 30 godina osvojile Grammyja za world music album godine, nekadašnji je ženski zbor Bugarske radiotelevizije doživio svjetsku slavu

The Mistery of Bulgarian Voices
The Mistery of Bulgarian Voices (Arhiva)

Senzacionalni The Mystery of the Bulgarian Voices nakon punih 16 godina i koncerta u Lisinskom ponovo dolaze u Zagreb. Ovoga će puta jedna od najvećih svjetskih world music atrakcija nastupiti u Laubi, a na velikoj pozornici jedinstvene kuće za ljude i umjetnost pridružit će im se jedna od najvećih australskih glazbenica u povijesti Lisa Gerrard.

Otkad su prije točno 30 godina osvojile Grammyja za world music album godine, nekadašnji je ženski zbor Bugarske radiotelevizije doživio svjetsku slavu i status jednog od najposebnijih vokalnih ansambala uopće. Začetak njihovog planetarnog uspjeha datira iz sredine osamdesetih kad je Peter Murphy, pjevač grupe Bauhaus, Ivu Wattsu-Russellu, osnivaču diskografske kuće 4AD, dostavio snimke koje je kroz 15 godina istraživanja pod imenom Le Mystère des Voix Bulgares skupio i objavio švicarski etnomuzikolog Marcel Cellier. 4AD je ubrzo objavio reizdanja albuma, od kojih je Volume Two zaslužio već spomenuti Grammy.

Jedna od najvećih vrijednosti ovog iznimnog projekta bila je i ostala njihova težnja da se njegovanje autentične vokalne tradicije povezuje sa suvremenim glazbenim stremljenjima, pa je tako beat boxing postao neizostavnim dijelom njihovih nastupa, a nisu bile rijetke ni suradnje s drugim velikim glazbenicima diljem svijeta. Jedna od takvih je i suradnja s predivnom Lisom Gerrard, pjevačicom i kreativnom polovicom legendarnih australskih Dead Can Dancea, s kojom su prošle godine objavile izvrsno prihvaćeni album "BooCheeMish". Tijekom gotovo četrdesetogodišnje karijere Lisa je osim s Dead Can Dance ostvarila i zavidnu samostalnu karijeru koja je kulminirala glazbom koju je za filmove skladala s veličinama poput Ennija Morriconea ili Hansa Zimmera. Upravo je s Hansom Zimmerom bila nominirana za Oscara, te osvojila Zlatni globus za glazbu koju su skladali za blockbuster „Gladijator", film čiji je vrhunac predstavljala pjesma "Now We Are Free" u kojoj je Lisin neviđeni i skladateljski i pjevački dar zasjao punim sjajem.

Lauba će se za ovu priliku transformirati u koncertnu dvoranu sjedećeg tipa s numeriranim ulaznicama.

Ulaznice za koncert 11.10. po cijeni od 190 kuna i 220 kuna nalaze se u prodaji u Dirty Old Shopu, Tratinska 18, i Rockmarku, Berislavićeva 13.

09.10.2019. 15:45:00
http://metro-portal.hr/the-mystery-of-the-bulgarian-voices-i-lisa-gerrard-ovaj-petak-u-laubi/121184/