Metro-portal.hr

objavljeno 23.08.2010. 11:24:46
ELECTRO

The Juan Maclean u zagrebačkom Sirupu

Nedjeljnim će partijem uz Juana Macleana Zagrepčani proslaviti povratak noćnog života u glavi grad nakon ljetne stanke

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Juan Maclean)

Velika zvijezda DFA Recordsa The Juan Maclean stiže nam u Zagreb i to u klub Sirup. Povodom njegovog nastupa 29. kolovoza donosimo vam pet važnih činjenica koje o tom velikom glazbeniku jednostavno morate znati..

A da stvar bude još bolja - osvojite ulaznice na Metro portalu!

1. Juan Maclean je profesor engleskog jezika i književnosti

... i to je posao kojim se samo kratko bavio nakon što je odlučio napustiti svoj prvi bend – Six Finger Satellite. Ovi su electro punkeri iz New Yorka ( uslijed poplave grunge-a početkom 90-ih ) jednostavno bili previše ispred svog vremena, a zbog niza tragedija Maclean se povukao i 'čvrsto' odlučio kako se više nikada neće baviti glazbom.

2. Juanu Macleanu prijateljstvo je na prvom mjestu

...zbog čega kategorički odbija raditi bez najboljeg prijatelja Jamesa Murphy-ja, tonca iz svog bivšeg benda, osnivača LCD Soundsystema i jednog od suosnivača diskografske kuće DFA za koju izdaju The Rapture, Hot Chip, Shit Robot i drugi.

Murphy je nakon raspada Six Finger Satellite neprestano gnjavio Macleana da se vrati glazbenom biznisu i slao CD-e i ploče koje bi mu se mogle svidjeti. Maclean na kraju popušta, nabavlja modernu studijsku opremu i 2000. godine izdaje svoj prvi singl By the time I get to Venus. Singlica je bila jedno od prvih izdanja DFA Recordsa koji se kasnije, osim bendovima, proslavio i timom koji potpisuje produkciju i remikseve za imena poput N.E.R.D., Soulwax, Nine Inch Nails, Gorillaz, Chemical Brothers i dr.

thejuanmaclean2.jpg

3. The Juan Maclean roka bolje od Daft Punka

...punih pet godina prošlo je od prvog singla do izlaska Macleanovog debitantskog albuma Less than human ( hit singl Give me every little thing ). Kako iste godine izlazi i album Human after all Daft Punka, Pitchfork u usporednoj recenziji  piše sljedeće: „... Maclean kao učenik radi taj robot rock dvostruko bolje od svojih učitelja. A robot rock-a samo polovicu vremena...“.

Album glazbeniku donosi niz bookinga koji ne staju sve do 2008. godine kada se ponovno zatvara u studio i vraća sa singlom Happy house.  House himna je zbog velikog interesa doživjela i reizdanje 2009. godine, kada Maclean izdaje i drugi studijski album The future will come.

4. The Juan Maclean vrti samo ploče

...a to je napravio i nakon što su ga iz izdavačke kuće K7!, poznate po svojoj seriji miskanih kompilacija, pozvali da se pridruži popisu DJ Kicks imena poput Thievery Coorporation, Stereo MCs, Kruder & Dorfmeistera i Booka Shade. U travnju ove godine tako nastaje 72-minutni miks sastavljen od ukupno 18 traka – samo vinil, u jednom pokušaju, bez računala.

Maclean je prvi DJ koji je na taj način izmiksao svoj DJ Kicks. U jednom je intervju-u priznao kako je, nakon što je finalnu verziju poslao u K7!, dobio anksiozni napad te nazvao diskografe da mu daju još barem jedan pokušaj. Sam najviše voli slušati ploče Nick Cave-a, ali i Steve Buga, Juana Atkinsa i Derrick Maya.

5. The Juan Maclean dolazi u Sirup

U zajedničkoj organizaciji Sicko Disca i Sirupa, Juan Maclean sa svojim pločama dolazi u Zagreb 29. kolovoza ove godine. Sa Juanom će zasvirati i DJ Pytzek ( Burek, Sirup ) te DJ Marmat ( Sicko Disco ).

Nedjeljnim će partijem Zagrepčani proslaviti povratak noćnog života u Zagreb nakon ljetne stanke, a u Sirupu ih čeka i happy hour sa sniženim cijenama svih pića od 22h-00h.

Cijena ulaznice iznosi 60 kuna u pretprodaji i 80 kuna na dan događanja, a karte se od utorka mogu kupiti u Sirup office-u ( Preradovićeva 32 radnim danom od 9-16h ) i Art Cafeu Cica u Tkalčićevoj ulici.

23.08.2010. 11:24:46
http://metro-portal.hr/the-juan-maclean-u-zagrebackom-sirupu/46607/