Metro-portal.hr

objavljeno 05.02.2014. 14:03:00
THE BOBS

The Bobs u potrazi za najboljim aktivistima

Korisnici interneta strahuju za svoju privatnu sferu, raste stopa nadzora aktivnosti na webu, pa je The Bobs već je po deseti put u potrazi za najboljim aktivistima na internetu

Od danas se primaju prijave
Od danas se primaju prijave (The Bobs)

Od samog početka 2004. godine, The Bobs uručuje priznanje onim web-stranicama koje na izniman način štite slobodu mišljenja na internetu.

"Prije te nove ere umreženosti, sloboda mišljenja je većinom bila privilegij onih koji su imali pristup masovnim medijima", kaže José Luis Orihuela, bivši član žirija za dodjelu nagrade The Bobs i profesor komunikoloških znanosti na Sveučilištu Navarra u španjolskoj Pamploni. "Blogovi i mobiteli s internetskom vezom su revolucionirali globalno medijsko tržište. Puno više ljudi sad može širiti informacije i sudjelovati u tom procesu. Zaštita slobode mišljenja je zato važnija nego ikada", kaže Orihuela.

Igra mačke i miša

Ovisno o regiji, slobodno iznošenje mišljenja na webu korisnike može dovesti u veliku opasnost. Nevladina organizacija Freedom House u svom je godišnjem izvještaju zaključila da je sloboda na internetu 2013. diljem svijeta bila ograničena.

"Nezgodni novinari i bloggeri su i dalje žrtve nasilja. Svijet mora ostati budan", kaže Hauke Gierow. On je u organizaciji Reporteri bez granica u Njemačkoj zadužen za područje slobodne informacije i interneta. U zemljama poput Kine i Irana vlade su već prije deset godina poduzele prve mjere za nadzor interneta. Aktivisti i drugi oporbenjaci moraju se već odavno služiti tehničkim trikovima kako ih vlasti ne bi otkrile.

Gierow kaže da još u dogledno vrijeme neće prestati igra mačke i miša između korisnika i onih koji ih cenzuriraju, primjerice u Kini, gdje se po svaku cijenu želi blokirati pristup nepoželjnim stranicama. Reporteri bez granica na internetu su objavili listu web-aktivista iz cijelog svijeta koji se trenutno nalaze u zatvoru. Radi se o 164 osobe.

Porast stope nadzora

Najkasnije nakon otkrića bivšeg suradnika NSA Edwarda Snowdena jasno je: korisnici se ne bi trebali bojati za svoju privatnu sferu i pravo na privatnu sferu samo u autoritarnim državama. Dokumenti koje je on objavio potvrđuju da američka tajna služba diljem svijeta nadzire telefonske veze, SMS, e-mailove i osobne podatke korisnika koji surfaju internetom.

"Obzirom na to trebali bi se boriti da na odgovornost budu pozvani svi oni koji nas špijuniraju po nalogu vlada, koji nanose štetu našem društvu i uništavaju povjerenje korisnika", zahtijeva Renata Avila, odvjetnica iz Gvatemale, koja se specijalizirala na duhovno vlasništvo. Ona je članica žirija za dodjelu The Bobsa.

Izgubljeno povjerenje

„U SAD-u i drugim demokracijama građani su vjerovali da ih vlade štite od špijunaže", priča Arash Abadpour, član žirija The Bobsa. Korisnici u Iranu su prilično rano shvatili da se oko toga ipak najbolje moraju pobrinuti sami, dodaje on.

"Snowden nam je pokazao da to povjerenje nema temelja u realnosti", tvrdi Abadpour. "Pitam se često kako bi mogla izgledati konkretna zaštita ili kako bi moglo izgledati to povjerenje?"

Sve dok pravila nema, korisnici sami moraju pronaći nove načine širenja informacija a da se pritom ne dovode u opasnost, dodaje Renata Avila: "Kad šute mainstream-mediji, ona bi pravi lijek za cenzuru mogao biti anonimni blog."

Prijedlozi za The Bobs

Od srijede (5.2.2014.) The Bobs je opet u potrazi za najboljim projektima i kampanjama koji se na uzoran način zalažu za slobodu misli na internetu. Korisnici weba u cijelom svijetu u idućih mjesec dana mogu prijaviti svoje favorite koji objavljuju na jednom od 14 jezika koji su u konkurenciji.

Piše: S. Sinico/S. Matić
05.02.2014. 14:03:00
http://metro-portal.hr/the-bobs-u-potrazi-za-najboljim-aktivistima/83110/