Metro-portal.hr

objavljeno 24.02.2014. 14:47:00
COOL

Tetrisom protiv pušenja i viška kilograma?

Slaganje oblika toliko zaokuplja mozak da zaboravlja na ovisnosti i vizualizaciju želje za cigaretom, alkoholom ili hranom

Tri minute Tetrisa i zaboravljate na ovisnosti
Tri minute Tetrisa i zaboravljate na ovisnosti (Arhiva)

Računalne igrice napokon su dobile pozitivan PR, jer znanstvenici sa Sveučilišta Plymouth tvrde da igranje igrica na tabletima ili mobitelima može pomoći u borbi protiv ovisnosti. Iako su do sada igrice imale stigmu stvaranja ovisnosti, ova je vijest prilično iznenađujuća.

Naime, prema tvrdnjama psihologa, dovoljne su tri minute igranja Tetrisa da zaboravimo zapaliti cigaretu, popiti piće ili pojesti nešto slatkom, jer slaganje oblika tako djeluje na mozak.

Tetris odvlači pažnju mozgu na slaganje, tako da um nema dovoljno vremena za vizualizaciju cigareta, pića ili grickalica. Dok se igra odigra, želja za porokom je već zaboravljena i možete krenuti dalje.

Da bi dokazali teoriju, podijelili su ispitanike u dvije skupine od kojih je jedna čekala da se igra učita, dok je druga igrala Tetris. I jedna i druga skupina imala je želju za nezdravom hranom, no ona je bila čak četvrtinu manja kod skupine koja je igrala Tetris.

Recept za rješavanje ovisnosti je, prema njima, prilično jednostavan - svaki put kad poželite nešto slatko ili zapaliti cigaretu, umjesto toga odigrajte Tetris na mobitelu i želja će vas proći. Pazite samo da se ne navučete na Tetris ...

24.02.2014. 14:47:00
http://metro-portal.hr/tetrisom-protiv-pusenja-i-viska-kilograma/83464/