Metro-portal.hr

objavljeno 03.08.2017. 13:01:00
5 STVARI

Tetovaže i piercing na tijelu za vrijeme trudnoće

Donosimo nekoliko stručnih mišljenja oko toga mogu li vaši ukrasi biti opasni za bebino zdravlje i odgovora na pitanje što biste trebali učiniti s njima

Trebaju li vam tetovaže?
Trebaju li vam tetovaže? (Arhiva)

Ako imate tetovažu ili piercing, a planirate ostati u drugom stanju, sigurno ste se zapitali može takav ukras ikako utjecati na vašu trudnoću.

Donosimo nekoliko stručnih mišljenja oko toga mogu li vaši ukrasi biti opasni za bebino zdravlje i odgovora na pitanje što biste trebali učiniti s njima za vrijeme tjelesnih promjena koje donosi trudnoća.

1. Hoće li tetovaža izgledati drugačije nakon trudnoće?

Cameron Rokhsar, dermatologinja iz Mount Sinai bolnice u New Yorku govori da tetovaža može postati mutna, blijeda ili izoblikovana svaki puta kada se koža rasteže. Najviše bi se mogle promijeniti tetovaže na trbuhu, grudima i bokovima jer se ti dijelovi tijela u trudnoći najviše šire. Moguće je i da tetovaža ostane ista oblikom i veličinom, ali na tom se mjestu stvore strije, zbog čega bi mogla izblijediti. Losioni i kreme neće spriječiti promjenu tetovaže, ali ako se koža nakon poroda vrati u stanje u kakvom je bila prije trudnoće, tetovaže će izgledati kao i na početku. Ako pak vaše tijelo ostane izmijenjeno, tetovažu uvijek možete popraviti u salonu za tetoviranje.

2. Trebam li izvaditi piercing?

Slobodno zadržite naušnice i piercing u nosu, ali možda bi vam mogao zasmetati onaj na bradavicama ili pupku. Doktor ginekologije, Iffath A. Hoskins iz Medicinskog centra Langone u New Yorku govori da nekim ženama piercing postane neugodan kad im se koža počne rastezati, ali ako ga baš ne želite ukloniti, možete ga zamijeniti za neki manji ili drugačijeg oblika. Jedino na što morate pripaziti je porod. Piercing na nosu ili jeziku može smetati ako ćete trebati opću anesteziju, a ako ga imate na genitalijama, njega obavezno izvadite. Ako ćete roditi carskim rezom, morate izvaditi sav nakit bez obzira na mjesto na kojem se nalazi.

3. Smijem li se tetovirati za vrijeme trudnoće?

Bolje je da pričekate do nekoliko mjeseci nakon poroda. Svaki puta kad vas netko uobde iglom, postoji rizik od infekcije, a ako ste trudni, možda ćete pokazati alegrijsku reakciju na sastojke u tinti. Uz to, ako se tetovirate za vrijeme trudnoće, postoji rizik da tetovaža kasnije izgleda izobličeno.

4. Je li istina da ne mogu dobiti epiduralnu ako imam tetovažu na leđima?

Ako je vaša tetovaža kompletno zdrava, nije crvena i na njoj nema tragova infekcije, možete dobiti epiduralnu. Neki smatraju da bi tinta kroz koju igla prolazi mogla izazvati infekciju, i iako je to u teoriji moguće, nema zabilježenih slučajeva s takvom vrstom komplikacija.

5. Hoće li mi piercing na bradavicama smetati kod dojenja?

Dr. Hoskins tvrdi da piercing na bradavicama nikako ne utječe na vaše mlijko, ali svakako predstavlja problem kod sisanja jer bi mogao ugušiti dijete. Pametno je izvaditi ga ako dojite, a nemojte se ni iznenaditi ako mlijeko počne curiti iz rupica u kojima je nekad bio piercing. 

Piše: Andrea Holi
03.08.2017. 13:01:00
http://metro-portal.hr/tetovaze-i-piercing-na-tijelu-za-vrijeme-trudnoce/106517/