Metro-portal.hr

objavljeno 06.01.2013. 09:59:25
ODE CHAVEZ?

Chavezov nasljednik izabran za čelnika nacionalne skupštine

Nekoliko su puta demantirane vijesti da je Chavez umro iako su za nasljednika odredili Diosdada Cabella

Fotografija vijesti

Posljednje vijesti govore da se Huvo Chavez bori za život jer je nakon operacije karcinoma dobio upalu pluća te jedva diše te su Venezuelanski parlamentarci u subotu izabrali čvrstog saveznika predsjednika Huga Chaveza za čelnika nacionalne skupštine, čime bi on postao obnašatelj dužnosti predsjednika ako se Chavez ne oporavi od operacije karcinoma.

Chávezov zamjenik Nicolas Maduro objavio je da je "Chávez vidno iscrpljen, rukovao se, ali s poteškoćama", pa je zahtijevao poštovanje prema privatnom životu venezuelanskog predsjednika. Bolivijski predsjednik Evo Morales izjavio je da je Chávezovo zdravstveno stanje "veoma zabrinjavajuće".

Izborom Diosdada Cabella skupština kojom dominiraju "chavisti" učvrstila je njegov položaj treće najmoćnije osobe u vlasti, iza Chaveza i potpredsjednika Nicolasa Madura.

"Kao domoljub... Prisežem da ću biti potpuno lojalan u svemu što činim, da ću braniti odmovinu, njene institucije i ovu predivnu revoluciju koju vodi naš Comandante Hugo Chavez", rekao je Cabella na polaganju prisege.

Cabella je ranije upozorio oporbene političare da ne pokušavaju iskoristiti nacionalnu skupštinu kako bi proveli zavjeru protiv naroda i rekao da će biti "uništeni" ako to pokušaju. Ako Chavez odstupi s položaja ili umre, Cabello bi preuzeo upravljanje zemljom kao predsjednik skupštine, a novi bi izbori bili organizirani u roku od 30 dana. Chavezov potpredsjednik Maduro bio bi kandidat vladajuće socijalističke stranke.

06.01.2013. 09:59:25
http://metro-portal.hr/tesko-bolesnog-chaveza-izabrali-za-celnika-nacionalne-skupstine/75826/