Metro-portal.hr

objavljeno 30.03.2012. 10:27:00
RASPAD SUSTAVA

Teški financijski problemi: BlackBerry odlazi u povijest?

„Vjerujemo kako BlackBerry ne može uspjeti ako se pokušava svidjeti svima, stoga smo konačno odlučili odustati od tog poslovnog modela", rekao je novi direktor tvrtke

Fotografija vijesti

Čini se kako je proizvođač slavnog BlackBerrya odlučio baciti ručnik u ring, objavivši jučer kako se povlači s velike većine svojih dosadašnjih tržišta.

Tvrtka Research in Motion (RIM) objavila je kako će se u budućnosti fokusirati uglavnom na poslovne korisnike, koji su i do sada najčešće bili vrlo vjerni kupci BlackBerry uređaja.

Početak kraja RIM-a počeo je popularizacijom smartphonea poput iPhone i brojnih Android uređaja, koji su krajnjim potrošačima uglavnom zanimljiviji i jednostavniji za korištenje od BlackBerry proizvoda.

„Planiramo se u potpunosti fokusirati na poslovne korisnike i učvrstiti svoju vodeću poziciju u ovom segmentu", rekao je direktor tvrtke Thorsten Heins.

„Vjerujemo kako BlackBerry ne može uspjeti ako se pokušava svidjeti svima, stoga smo konačno odlučili odustati od tog poslovnog modela", dodao je.

Ova odluka dolazi nakon vrlo teškog razdoblja za tvrtku, koje je kulminiralo jučerašnjom ostavkom direktora Jima Balsilliea, Davida Yacha, voditelja softvera te Jima Rowana, voditelja globalnih operacija.

Ostavke su uslijedile nakon katastrofalnih poslovnih rezultata, koji su na kraju bili lošiji od najcrnjih očekivanja. RIM je protekli kvartal završio s gubitkom od 125 milijuna dolara te padom vrijednosti od 24 centa po dionici, naspram 934 milijuna dolara dobitka samo godinu ranije.

Hoće li nekoć prosperitetna tvrtka i brend uspjeti stati na noge ili će ipak biti prisiljena otići u ropotarnicu povijesti, ostaje za vidjeti.

30.03.2012. 10:27:00
http://metro-portal.hr/teski-financijski-problemi-blackberry-odlazi-u-povijest/69583/