Metro-portal.hr

objavljeno 08.09.2010. 13:18:27
11. UTRKA

Terry Fox Run u Zagrebu 19. rujna

VIDEO - Na ovogodišnjem ''Maratonu nade'' kao i uvijek mogu sudjelovati svi koji žele pomoći istraživanju raka u Hrvatskoj

Terry Fox Run
Terry Fox Run (Boris Kovačev/Cropix/Infopunkt)

Terry Fox Run održat će se ove godine 19. rujna, a cilj maratona je prikupljanje sredstava za istraživanje raka u Hrvatskoj. ''Maraton nade'' organiziraju Veleposlanstvo Kanade i agencija MPG u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka, Zagrebačkim holdingom i hotelom The Regent Esplanade. U humanitarnom maratonu, koji će se održati na zagrebačkom jezeru Jarun, mogu sudjelovati svi s dobrom voljom. Može se trčati, hodati, rolati, voziti bicikl.

Cilj humanitarne akcije je skupljanje sredstava za istraživanje raka u Hrvatskoj te pomoć oboljelima.

''Pozivamo sve građane Zagreba i Hrvatske da nam se pridruže na 30. godišnjici trke Terry Fox Run, gdje će svojim sudjelovanjem na jezeru Jarun te svojim donacijama za istraživanje raka u Hrvatskoj moći odati počast osobi koja je istovremeno bila sjajan sportaš i žrtva raka'' poručio je veleposlanik Kanade u Republici Hrvatskoj Edwin Loughlin.

U dosadašnjim akcijama prikupljeno je četiri milijuna kuna, a ovogodišnji prihod darovat će se Institutu Ruđer Bošković te Odjelu za dječju onkologiju Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb.

Građani mogu donirati novac pozivom na humanitarni broj 060 800 400 te sa 2,44 kn dati svoj obol u borbi protiv raka.

Terry Fox je bio kanadski sportaš koji je obolio od raka te mu je amputirana noga. Kako bi osvijestio ljude na ovu zloćudnu bolest i skupio novac za liječenje, mladić je krenuo u trku po Kanadi. ''Maraton nade'' trčao je 143 dana po 42 kilometra, no nije ga uspio završiti. Bolest mu se vratila te je umro u 22. godini. U njegovu čast obitelj je nastavila tradiciju koja se od 1980. godine održava po kanadskim gradovima i 67 zemlja diljem svijeta. (Infopunkt/metro-portal)

08.09.2010. 13:18:27
http://metro-portal.hr/terry-fox-run-u-zagrebu-19-rujna/47548/