Metro-portal.hr

objavljeno 14.08.2011. 11:07:01
FESTIVAL

Terraneo nadmašio očekivanja

Oko 120 izvođača iz samog vrha svjetske i domaće nezavisne rock i pop scene u pet dana trajanja festivala privuklo je više od 35 tisuća posjetitelja

Sjajne reakcije publike i izvođača

Prvi glazbeno-ekološki festival Terraneo koji je noćas završio u Šibeniku potpuno je uspio i nadmašio sva očekivanja, ocjena je organizatora, publike i glazbenika.

Oko 120 izvođača iz samog vrha svjetske i domaće nezavisne rock i pop scene u pet dana trajanja festivala privuklo je više od 35 tisuća posjetitelja iz Hrvatske, susjednih zemalja i drugih dijelova Europe.

Koncertni promotor i jedan od organizatora Mate Škugor izuzetno je zadovoljan uspjehom prvog izdanja Terranea.

"Ovo je iznad naših očekivanja. Uspjeli smo nemoguće. Bez velikih sponzora, razvikanih komercijalnih imena i skupe reklame napravili smo veliki festival s puno publike i sjajnom atmosferom", izjavio je Hini Škugor.

Idejni začetnik Terranea, koji je dosad organizirao oko 800 malih, klupskih koncerata, priznaje da nije nikad volio velike sponzorirane festivale upravo zbog konzumerizma koje velike korporacije nameću u nastojanju da glazbeni događaj iskoriste za prodaju svojih proizvoda.

"Nama je važnije da festival ima toplinu, duh, opuštenu atmosferu i prijateljski odnos između posjetitelja, izvođača i organizatora - i Terraneu je to uspjelo", kazao je Škugor koji posebno ističe važnost komunikacije s publikom.

Organizatori Terranea su za svo vrijeme pripreme festivala putem Facebooka, foruma i drugih internetskih društvenih mreža bili u kontaktu s publikom i izravno razmjenjivali informacije, želje, prijedloge.

To je rezultiralo izuzetno prisnom vibracijom na festivalu u bivšoj vojarni Bribirskih knezova, a koja se prenijela i na izvođače koji nisu skrivali oduševljenje na pozornici ili kasnije putem interneta.

Tako su svjetske indie rock zvijezde, grupa The National, neposredno nakon sjajnog šibenskog nastupa, na svom Facebook profilu napisali "Volimo Hrvatsku. Hvala, ponovno". Ta je grupa, koju je Mate Škugor već četvrti puta doveo u Hrvatsku, na svojoj Facebook stranici objavila i fotografiju na kojoj članovi uživaju sunčajući se na hridima šibenskog arhipelaga.

The Baseball Project, bend cijenjenog američkog rockera Stevea Wynna, poslije svog koncerta, koji je bio jedan od vrhunaca trećeg dana Terranea, poručo je kako je "bilo nevjerojatno dobro" i uz riječi kako su ugodno iznenađeni zahvalili organizatorima što su bili dio tog jedinstvenog i posebnog festivala.

Kanađani iz sastava Handsome Furs, koji su na samom festivalu u nevjerici skakali i plesali od sreće, rekli su da je to bio najbolji festival na kojem su ikada svirali, kaže Škugor.

Terraneo festival također je izuzetno obogatio i turističku ponudu ne samo Škogorova rodnog Šibenika, već cijele Dalmacije, gdje nije postojao ovakav glazbeni događaj za alternativnu rock publiku. To su prepoznale i gradske vlasti pružajući organizatorima svesrdnu potporu u organizaciji ovog događaja koji je okupio elitne indie rock i elektro-pop izvođače kao što su The National, The Fall, Janelle Monáe, La Roux, Crystal Castles, Mogwai, Oneida, The Thermals, Nouvelle Vague, Raveonettes, The Baseball Project, Destroyer, Wovenhand i mnogi drugi.

"Nema nikakvog razloga da se Terraneo ne održi i iduće godine", rekao je organizator festivala Mate Škugor, koji već razmišlja o imenima koja će pozvati. U tome će mu pomoći stotine Facebook poruka u kojima zadovoljni posjetitelji već danima izražavaju svoje želje koga bi voljeli vidjeti na Terraneu 2012.

14.08.2011. 11:07:01
http://metro-portal.hr/terraneo-nadmasio-ocekivanja/62241/