Metro-portal.hr

objavljeno 30.05.2012. 15:56:00
UHIĆENO 40 OSUMNJIČENIKA

Teroristi planirali napad za vrijeme Eurovizije?

"Teroristička skupina je htjela izvesti terorističke napade u Bakuu u vrijeme održavanja Eurovizije", priopćilo je ministarstvo za nacionalnu sigurnost Azerbajdžana

Fotografija vijesti

Vlasti u Bakuu tvrde kako su za vrijeme nedavnog natjecanja za najbolju pjesmu Europe održanog u tom gradu uhitile 40 osumnjičenika za koje se osnovano sumnja da su planirale terorističke napade, prenosi Hina.

"Teroristička skupina je htjela izvesti terorističke napade u Bakuu u vrijeme održavanja Eurovizije", priopćilo je ministarstvo za nacionalnu sigurnost.

"Skupina je planirala napad u koncertnoj dvorani gdje se održavalo natjecanje i druge napade na predsjednika Ilhama Alijeva, na policijske postaje, hotele u kojima su boravili strani gosti i na bogomolje", dodalo je ministarstvo.

Članovi skupine su "imali ulaznice za Euroviziju kako bi mogli izvesti teroristički napad u Kristalnoj dvorani u Bakuu", gdje se održavalo natjecanje.

Kako navodi ministarstvo, skupina je planirala i napad na predsjednika Ilhama Alijeva tijekom njegova posjeta sjeverozapadu Azerbajdžana u travnju.

Usto su planirali ostaviti automobile s eksplozivom pokraj elitnih hotela u Bakuu, poput Hiltona i Marriotta.

Sigurnosne službe su osobe za koje sumnjaju da pripadaju toj skupini uhitile u odvojenim operacijama u Bakuu, Gandži i Sumgajtu te u drugim dijelovima zemlje, dodaje ministarstvo ne navodeći kada su se ta uhićenja dogodila.

Neki članovi skupine su pružili otpor i ubijeni su, navodi ministarstvo.

"Ministarstvo za nacionalnu sigurnost odlučilo je da tu informaciju neće objaviti u vrijeme Eurovizije kako ne bi stvorilo paniku među građanima i gostima", obrazložilo je.

U akciji uhićenja zaplijenjena je veća količina vatrenog oružja i eksploziva.

Napade su u veljači 2011. pripremala trojica osumnjičenika koje ministarstvo opisuje kao "pobunjeničke vođe iz Dagestana", nestabilne republike na ruskom Kavkazu, uz granicu s Azerbajdžanom.

"Njihov je cilj bio stvoriti ozračje bezvlašća i panike među stanovništvom", ocjenjuje ministarstvo.

30.05.2012. 15:56:00
http://metro-portal.hr/teroristi-planirali-napad-za-vrijeme-eurovizije/71487/