Metro-portal.hr

objavljeno 24.09.2010. 04:36:00
PREPUN LISINSKI

Tereza Kesovija proslavila 50 godina karijere

Hrvatska glazbena diva Tereza Kesovija povodom 50 godina karijere održala je uz pratnju Simfonijskog orkestra HRT-a, veliki jubilarni koncert "Još se srce umorilo nije"

Tereza Kesovija
Tereza Kesovija (CROPIX)

Dvosatnim koncertom Tereza je zagrebačkoj publici ponudila presjek svoje bogate karijere nizom prepoznatljivih pjesama Zdenka Runjića, Nikice i Stipice Kalogjere, Arsena Dedića, Kemala Montena i Đele Jusića, uspješnica s kojima je nastupala na festivalima u Splitu, Opatiji, Zagrebu, Sarajevu i Beogradu.

Izvodeći pjesme na francuskom jeziku, podsjetila je i na svoju uspješnu internacionalnu karijeru, započetu 1965. godine s "Larinom pjesmom" ('La Chanson de Lara') iz filma "Doktor Živago", a koja je vrhunac dosegnula solističkim koncertom u pariškoj Olympiji 1988. godine.

Među 2000 posjetitelja koji su ispunili "Lisinski" do posljednjeg mjesta bili su i francuski veleposlanik Jerome Pasquier te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Tereza Kesovija snimila je više od trideset LP-a i preko sedamdeset singl ploča, te desetak CD-a, ali i veliki broj pjesama koje se nisu našle na nekom od nosača zvuka. Svoje pjesme Tereza je, osim na hrvatskom, pjevala na slovenskom, talijanskom, francuskom, ruskom, engleskom, njemačkom, španjolskom i portugalskom jeziku.

Za svoj umjetnički rad dobila je brojna priznanja, među kojima Nagradu Vlaho Paljetak (1977.), Zlatni Zagrebfest (1995.) za umjetnički doprinos tom festivalu i Nagradu Đeki Srbljenović (2000.) za poseban doprinos Splitskom festivalu. Godine 1999. dobila je i visoko francusko odličje za doprinos kulturi Chevalier des Arts et Lettres, a uručena joj je i Zlatna povelja humanizma. Hrvatska glazbena unija joj je 2008. dodijelila posebnu nagradu Status, a 2009. dobila je Nagradu grada Dubrovnika za životno djelo, Porin za životno djelo, te regionalnu nagrada Indexi za životno djelo. (hina/metro-portal)

24.09.2010. 04:36:00
http://metro-portal.hr/tereza-kesovija-proslavila-50-godina-karijere/48565/