Metro-portal.hr

objavljeno 16.09.2008. 00:41:13
NA PUT U MEKSIKO

Teotihuacan - mistično svetište

Najveći grad pretkolumbovske Amerike privlači mnoge turiste iz cijelog svijeta.

Sunčeva i Mjesečeva piramida
Sunčeva i Mjesečeva piramida (Nicolas Corte/Metro Meksiko)

Mistični grad Teotihuacan, izgrađen dva stoljeća prije Krista, i dalje predstavlja jedno od najimpresivnijih arheoloških nalazišta u Latinskoj Americi i poznat je po svojoj monumentalnoj arhitekturi i ceremonijalnom centru grada.

Grad bogova, što Teotihuacan znači na jeziku Nahuatl, nalazi se četrdesetak minuta od Mexico Cityja. Ugodna klima privlači tisuće turista sa svih strana svijeta. Najveća atrakcija je Piramida Sunca, sa svojih 248 stepenica do vrha. Odmah kraj nje nalazi se nešto manja Piramida Mjeseca, jednako atraktivna po svojoj arhitekturi.


Death Avenue - Avenija smrti

No, Teotihuacan ne određuju samo dvije glavne piramide, jer se radi o gradu ukupne površine od 30 kvadratnih kilometara, punom prekrasnih palača koje privlače čak i više turista od poznatije Chichen Itze na Yucatanu.

Najveći grad pretkolumbovske Amerike naseljavalo je gotovo 100.000 stanovnika, a ime su mu zapravo dali Azteci, stoljećima nakon propasti grada i nestanka kulture Tolteka.

Iako se Teotihuacan obično smatra glavnim gradom Tolteka, nema stvarnih dokaza da je to bilo tako, jer su Tolteci izgradili niz gradića koji nisu imali direktne veze s Teotihuacanom. Stvarni graditelji grada ostali su nepoznati do današnjeg dana.

Posebna zanimljivost je običaj da se na vrhu Piramide Sunca okupljaju turisti na prvi dan proljeća, 21. ožujka, u želji da prema drevnim običajima napune svoja tijela i um energijama svemira.


 Piramida sunca

 

 

Piše: Metro Meksiko
16.09.2008. 00:41:13
http://metro-portal.hr/teotihuacan/11699/