Metro-portal.hr

objavljeno 28.11.2021. 15:01:00
LOOL

Teorije zavjere - luđe od najluđih

Ponekad ih pročitamo još jednom da bi bili sigurni što smo upravo vidjeli i možda se zapitamo - ima li smisla...

Maminjo lupeta, ali sve više sudaca je u zatvoru... pa vi vidite ;)
Maminjo lupeta, ali sve više sudaca je u zatvoru... pa vi vidite ;) (Arhiva)

Teorije zavjere nas načešće zabavalju kad ih čitamo na internetu, no ponekad pročitamo još jednom da bi bili sigurni što smo upravo vidjeli i možda se zapitamo - ima li smisla? Možda ima, možda ne... na vama je da procijenite sami.

Evo još njih nekoliko pa vidite i razmislite jesu li teorije ili prava istina...

'Velika zamjena stanovništva'

Velika zamjena stanovništva ideja je popularizirana od strane ekstremnih desničara i nacionalista, a prema kojoj globalne elite imaju tajni plan iskorjenjivanja bijelog stanovništva u Europi i SAD-u. Ova teorija nije nešto toliko novo - i u povijesti su se javljale različite ideje o obrnutoj kolonizaciji. Za razliku od ostalih, ova je ideja veoma opasna po život pojedinih ljudi jer često uključuje razne antisemitske argumente koji su u svojoj srži veoma islamofobni. Ta teorija doduše, nema nikakvo činjenično utemeljenje, no katalizator za nju bio je rat u Siriji i migrantska kriza koja je uslijedila, stoga danas ima sve više onih koji u to vjeruju.

Mamićeva 'duboka država'

Termin „duboka država" nije nešto što je nastalo i što se koristi isključivo u Hrvatskoj. Izraz je populariziran za vrijeme Donalda Trumpa, čiji su pristaše njegove afere pripisivali skrivenim strukturama unutar američkih vlasti koje Trumpa pokušavaju diskreditirati zbog nekakvih vlastitih interesa.

Duboka država je prema mišljenjima pojedinih teoretičara snažna struktura koja djeluje na rad vlade, birokratskog aparata, obavještajnih agencija i drugih institucija, i po ovoj teoriji kontrolira politiku „izvan očiju javnosti", dok demokratski proces zapravo generira „fikuse". Radi se o „vlasti iz sjene", a za teoretičare ove zavjere demokratske su institucije samo fasada.

Nakon što je Zdravko Mamić nepravomoćno osuđen za krađu 116 milijuna kuna, posegnuo je za istim argumentom i tvrdio da je za njegovu situaciju kriva upravo „duboka država" u Hrvatskoj. Naravno - na demokratske procese utječu i različiti ekonomski i socijalni faktori, lobiranje je potpuno normalan način utjecaja na donošenje politika, no, tvrditi da su svi apsolutno nesvjesni tko donosi odluke je netočno.

No....

28.11.2021. 15:01:00
http://metro-portal.hr/teorije-zavjere-ludje-od-najludjih/135354/