Metro-portal.hr

objavljeno 15.05.2019. 12:01:00
WWF

Temeljna uloga zaštićenih područja je zaštita prirode, a ne turizam

Na dvodnevnoj radionici u Zagrebu predstavnici hrvatskih zaštićenih područja i sektora turizma uče stvarati eko-turističke ponude koje nisu u suprotnosti s ciljevima očuvanja prirode

Radionica u Swankyju
Radionica u Swankyju (WWF)

Temeljna uloga zaštićenih područja je zaštita prirode, a ne turizam - složni su predstavnici sektora zaštite prirode koji su se okupili u Zagrebu na dvodnevnoj radionici „Stvaranje eko-turističke ponude u zaštićenim područjima - prilike i prijetnje ciljevima očuvanja". Ovaj susret je organizirala svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF na inicijativu hrvatskih zaštićenih područja kojima su se svidjeli rezultati projekta DestiMED, kojim je WWF pomogao osmišljavanje dviju eko-turističkih ponuda u Nacionalnom parku Kornati i u Parku prirode Lastovsko otočje.

„Dojam koji često možemo dobiti iz medija kada se govori o nacionalnim parkovima i parkovima prirode jest da se uspješnost nekog zaštićenog područja mjeri po broju posjeta, a to nikako ne može biti pravi indikator. Naime, upravo je turizam često najveća prijetnja za očuvanje tih najljepših i biološki najvažnijih područja naše zemlje", ističe Mosor Prvan, voditelj projekta DestiMED u WWF Adriji.

Turizam može biti prilika za zaštitu prirode, ali i za stvaranje održive lokalne ekonomije čime se povećava kvaliteta života i poslovanja lokalnog stanovništva. „Kroz projekt DestiMED smo uspjeli stvoriti dvije uspješne priče o suživotu zaštite prirode i turizma -  gdje prihodi ostaju lokalnoj zajednici, turisti doprinose zaštiti prirode, a negativni utjecaj turizma na prirodu je daleko unutar granica održivosti. Sada te dvije priče, Lastovo i Kornate, želimo replicirati u drugim hrvatskim parkovima", ističe Prvan dodajući da je ključna izgradnja suradnje i povjerenja između lokalnog stanovništa i javnih ustanova koje upravljaju parkovima.

Na radionici u zagrebačkom hostelu Swanky u srijedu i četvrtak okupili su se predstavnici dvadesetak hrvatskih zaštićenih područja, kao i predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike, te Ministarstva turizma i Instituta za turizam, ali i poslovnog sektora (Intrepid Travel - PEAK, Šibenik  Plus). Kroz predstavljanje rezultata projekta DestiMED, kako od strane WWF-a, tako i projektnih partnera IUCN-a i NP Kornati, prisutnima je dana ideja kako razraditi eko-turistički paket. U tome su im dodatno pomogli i djelatnici u sektoru turizma koji su svojim znanjem i iskustvom ukazali na možebitne izazove.

Ekoturistički paketi razvijeni u NP Kornati i PP Lastovo ovog ljeta ulaze u komercijalnu fazu te će, zajedno s drugim zaštićenim područjima na Sredozemlju koja su dio DestiMED projekta, biti prodavani agencijama koje se bave održivim turizmom. Projekt Destimed financira Europski fond za regionalni razvoj (ERDF) kroz Interreg Med program, a provode ga Regione Lazio (vodeći partner), IUCN centar za mediteransku suradnju, MedPan, Federparchi, WWF Adria, WWF Mediteran i Nacionalna agencija zaštićenih područja (NAPA) u Albaniji.

15.05.2019. 12:01:00
http://metro-portal.hr/temeljna-uloga-zasticenih-podrucja-je-zastita-prirode-a-ne-turizam/118468/