Metro-portal.hr

objavljeno 15.10.2019. 17:15:00
BRAVO

Tele2 proslavio rođendan u šumi

Oko 150 zaposlenika Tele2 u jednom radnom danu odvojilo je gotovo 27 tisuća minuta za dobrotvorni rad u pošumljavanju dva hektra u Gorskom kotaru

U dobrom društvu
U dobrom društvu (Arhiva)

Ne možda, već sasvim sigurno oko 150 zaposlenika Tele2 danas je bilo u šumi. I to zato što su uobičajeni radni dan zamijenili sadnjom više od tri tisuće sadnica smreke kod Vrbovskoga, u suradnji s Hrvatskim šumama. Tako su dobrotvornim radom pomogli lokalnoj zajednici, ali i pridonijeli u obnovi dva hektra šume Gorskog kotara koja je stradala u vremenskim nepogodama. Jedna od vodećih telekomunikacijskih kompanija u Hrvatskoj time je svoj 14. rođendan ove godine proslavila volonterski u šumi. Poznatu kreativnost i autentičnost Tele2 dodatno je unaprijedio umjetnik Damir Martinović Mrle, koji je akciji 'Možda su u šumi' pridonio jedinstvenim ekološkim performansom. Pozvao je zaposlenike i javnost da, kao i njegovi 'kišni razdraganci', razmišljaju o važnosti prirode jer jedino tako možemo sačuvati pozitivan životni duh i okruženje.

Zajednički smo odvojili gotovo 27 tisuća minuta da bismo posadili sadnice na površinu jednaku dva i pol nogometna igrališta. Posebno me veseli dobrovoljni odaziv oko polovice naših zaposlenika jer je to potvrda da smo tijekom proteklih 14 godina ugradili duh društvene odgovornosti u svakodnevno poslovanje Tele2. Ovo pošumljavanje ujedno je korak više u našoj dosadašnjoj zaštiti šuma u sklopu višegodišnjeg projekta DRONacija. Zaštita tog vitalnog životnog resursa jedan je od prioriteta u očuvanju okoliša jer su zdrave šume naš najbolji saveznik protiv klimatskih promjena. Ujedno, svijest o važnosti zdravog okoliša jedan je od temelja ekonomskog rasta za desetke tisuća ljudi u Hrvatskoj koji žive od šume ili pokraj nje, bilo da se radi o turizmu, sve popularnijim sportskim aktivnostima u prirodi ili gospodarskom korištenju tog resursa. Zato sam ponosan na doprinos Tele2", rekao je tom prilikom Viktor Pavlinić, predsjednik Uprave Tele2 Hrvatska, koji je i sam sudjelovao u pošumljavanju.

Proteklih pet godina u povodu rođendana zaposlenici Tele2 obnavljali su dječje domove i škole te pomagali najpotrebitijima, a sada 14 godina poslovanja slave u šumi. Zaposlenicima su u sadnji, s obzirom na količinu sadnica i potrebnu površinu, pomogli djelatnici Hrvatskih šuma.

Pozdravljamo inicijativu Tele2 i zahvaljujemo im što su aktivnosti u sklopu svojeg društveno odgovornog poslovanja usmjerili upravo prema šumama. Ovakve akcije pridonose podizanju svijesti kod svih građana o potrebi očuvanja šuma, a one su ugrožene kao posljedica klimatskih promjena i neodgovornog ponašanja pojedinaca. Konkretno, u Gorskom kotaru šume su doživjele velike stresove, počevši od ledoloma prije šest godina, zatim problema s potkornjacima te na kraju s nezapamćeno snažnim olujnim vjetrovima. Koristi od šume su višestruke, a samo odgovornim gospodarenjem moći ćemo ih sačuvati za buduće generacije", rekla je Ivana Pečnik Kastner, voditeljica Uprave šuma Podružnice Delnice.

Zanimljivo je da jedan hektar šume proizvodi oko 20 tona kisika na godinu, odnosno jedno drvo proizvodi polovicu godišnje potrebe kisika za jednu osobu. Usto što je oko 47 posto površine u Hrvatskoj pokriveno tom zelenom ljepotom, podaci govore da drveće apsorbira i čisti oko 36 posto kiše koja pada na njega, a, naravno, apsorbira i ugljikov dioksid te tako smanjuje globalno zatopljenje.  

15.10.2019. 17:15:00
http://metro-portal.hr/tele2-proslavio-rodjendan-u-sumi/121311/