Metro-portal.hr

objavljeno 06.03.2008. 01:05:54
METRO&CNN

Tek sada slijedi prljava kampanja

Bio je to mjehur koji se raspuknuo. Američka slijepa zaljubljenost u Baracka Obamu jednom je morala splasnuti i ovoga tjedna kult ličnosti konačno se ispuhao.

Fotografija vijesti

Obamina predsjednička utrka daleko je od završene, no ponešto se iscrpila. Zabava je sada završena, a borba počinje. Gledajući unatrag, senator iz Illinoisa s blistavim smiješkom dobro je prošao. Mediji su bili nježni i puni divljenja, vodstvo stranke bilo je pod pritiskom da ga prihvati, a obični demokrati uzbudili su se oko njega više nego oko bilo kojeg političara u posljednjem deceniju. 

Proširile su se slatke nove fraze o ‘Oba-maniji’ i američkoj novoj ‘Barack-zvijezdi’. Ovoga tjedna odjednom su se pojavila izvješća u kojima se, dok je Obama govorio biračima kako će zauzeti čvrst stav o vanjskoj trgovini, više pažnje počelo poklanjati njegovim vezama s poslovnim čovjekom kojem se sudi zbog korupcijske afere povezane s državnom upravom u Illinoisu.

Pojavili su se i oglasi, koji su došli iz kampanje Hillary Clinton, u kojoj se pita birače tko bi željeli da se u tri ujutro u Bijeloj kući javi na hitan telefonski poziv. Neumorna kampanja Hillary Clinton vjerojatno je bila ključ njezinih pobjeda.  No, šteta je počinjena. Obamin pobjednički niz je zaustavljen.

Natjecanje za demokratsku nominaciju će se nastaviti i postati složenije: Obama još uvijek vodi u broju delegata koji će odabrati kandidata za nominaciju, ali Hillary nije zaostala. Gotovo izjednačena situacija može se nastaviti u idućim  tjednima ili čak mjesecima teške i prljave kampanje. Očekujte manje duhovitih novih fraza o Obami i više razgovora o neslavnom imaginarnom telefonskom pozivu. To se moralo dogoditi. Nitko ne ostaje cijeloga života u mjehuru. 

Piše: Jonathan Mann: Američki izbori
06.03.2008. 01:05:54
http://metro-portal.hr/tek-sada-slijedi-prljava-kampanja/4004/