Metro-portal.hr

objavljeno 30.03.2020. 09:29:00
BRAVO

Tehnologija pomaže u borbi protiv korone

Epidemija koronavirusa prouzročila globalni manjak zaštitne opreme i nagli rast cijena zaštitne odjeće, maski i respiratora

Svi rade
Svi rade (Arhiva)

Grupa danskih poduzetnika pokrenula je neprofitnu mrežu koja je spremna 3D printerima proizvoditi zaštitne vizire za liječnike i medicinske sestre angažirane u borbi protiv epidemije koronavirusa.

Bolnice u Danskoj i drugim zemljama prepune su oboljelih od COVID-a 19 i tradicionalni lanci nabave ne uspijevaju podmiriti ogromnu svjetsku potražnju za maskama i drugom zaštitnom opremom.

Početkom mjeseca Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila je da je epidemija koronavirusa prouzročila globalni manjak zaštitne opreme i nagli rast cijena zaštitne odjeće, maski i respiratora.

"Globalni nabavni lanci urušili su se pa ne uspijevamo nabaviti materijal ni proizvode koji su nam potrebni ... zato moramo posegnuti za drugim rješenjem", rekao je izvršni direktor logističke grupe Danish AM Hub-a Rosengren Lorenzen, pokretača inicijative.

Trenutno je više od 250 pisača širom Danske uključeno u projekt koji bi u punom kapacitetu mogao dnevno proizvoditi do 20.000 zaštitnih maski, navodi Lorenzen.

30.03.2020. 09:29:00
http://metro-portal.hr/tehnologija-pomaze-u-borbi-protiv-korone/124670/