Metro-portal.hr

objavljeno 17.04.2011. 13:42:55
PAPA BENEDIKT XVI.

Tehnologija ne može zamijeniti Boga

Papa, koji je u subotu navršio 84 godine, propovijed je ispleo oko teme čovjekova odnosa s Bogom i kako tom odnosu katkad zaprijeti tehnologija

Papa Benedikt XVI.
Papa Benedikt XVI. (Getty Images)

Papa Benedikt XVI. na katoličkoj proslavi Cvjetnice, nedjelje prije Uskrsa, vjernicima je u Rimu rekao da će svaka osoba platiti za ponos povjeruje li da će mu tehnologija dati Božju moć, prenosi Hina. Na ugodnom rimskom suncu okupilo se više od 40 tisuća ljudi koji s palminim i maslinovim grančicama obilježavaju Isusov ulazak u Jeruzalem tjedan dana prije raspeća.

Papa, koji je u subotu navršio 84 godine, propovijed je ispleo oko teme čovjekova odnosa s Bogom i kako tom odnosu katkad zaprijeti tehnologija. "Od početka muškarac i žena su ispunjeni, a to je istina danas kao što je uvijek i bila, željom da budu 'bogoliki', da svojom moći dosegnu Božje visine", rekao je Papa odjeven u raskošnu crveno-zlatnu odoru.

"Čovječanstvo je uspjelo postići toliko toga: letimo! Vidimo, čujemo i razgovaramo jedni s drugima s kraja na kraj svijeta. A ipak je moćna sila teža koja nas vuče dolje", rekao je. Veliki napredak tehnologije unaprijedio je čovjekov život, rekao je Papa, ali povećale su i mogućnosti za zlo, a nedavne prirodne katastrofe podsjetnik su, ako je podsjetnik uopće potreban, da čovječanstvo nije svemoćno. Želi li čovjek s Bogom uspostaviti odnos, prvo mora "napustiti ponos i želju da postane Bogom", rekao je Papa, koji očekuje šesti Uskrs otkako je duhovni predvodnik 1,2 milijarde katolika.

17.04.2011. 13:42:55
http://metro-portal.hr/tehnologija-ne-moze-zamijeniti-boga/57821/